Konya’da araçlara yol gösteren ve şehir içinde gidilecek yolun kolay bulunabilmesini sağlayan uyarıcı levhaların karmaşık ve düzensiz oluşu sürücülerin ve vatandaşların şikayetlerine neden oluyor.
Alaaddin Bulvarı, Mevlana Caddesi ve Ankara Caddesi’nde yer alan yön levhaları yanında, çeşitli kurum ve kuruluşların da levhalarının yer alması görüntü kirliliğine yol açıyor. Belli standartlara sahip olması gereken levhaların şehir genelinde gün geçtikçe artan çeşitliliği üzerine Büyükşehir Belediyesi ve Şehir Plancıları Odası ile görüştük.
Büyükşehir Belediyesi APK Daire Başkanlığı yetkilileri yön levhalarındaki kirliliğin rahatsız edici boyutlara ulaştığını kabul ederek önümüzdeki günlerde uyarı levhalarının yol gösterici, kolay ayırt edilebilir ve modern hale getirileceğini ifade ediyor.
Mevlana Caddesi ile Rektörlük çaprazında bulunan levhaların yeniden düzenleneceğini dile getiren yetkililer, Ankara Caddesi girişinde bulunan levhalar arasında aylardır yön değiştirmiş şekilde duran Anıt’ı gösterir levhanın ve diğer görüntü kirliği oluşturulan levhaların kısa sürede düzeltileceğini belirtiyorlar. Konya’da levha karmaşasını kabul eden yetkililer “Bu karmaşaya son verilecek. Şehirlerarası ve şehir içinde bir mevkiyi gösteren levha aynı direkte olacak. Bu tabelalar şehrin girişlerine konulacak.Bunları bir arada göstermek zorundayız. Bu konuda tasarruflu davranıyoruz. Çünkü tabelaların birinin maliyeti bin 500 YTL. Tabelalar modern hale getirilerek yabancıların adres bulması kolaylaşacak” şeklinde konuşuyor.
2007 yılı Mevlana yılı münasebetiyle Valilik binasının ve Mevlana’nın bulunduğu yere turistlerin Konya’yı rahat gezmesini kolaylaştıracak levhalar konulacağını belirten yetkililer, levhaların daha dikkat çekici hale getirileceğini vurguluyorlar.
Mevlana Caddesi ve Ankara Caddesi girişindeki Rektörlük çaprazında bulunan levhaların 2000 yılında 51 milyar TL maliyetle yapıldığını hatırlatan bir yetkili eski levhaların trafik kazaları ve kaldırım yenilemeleri yüzünden yerinden söküldüğünü ifade ediyor.
Belediyenin tabela çalışmalarında Şehir Plancıları Odası’nın da görüşlerine baş vurduğunu da sözlerine ekliyor.
Şehir Plancıları Odası Başkanı Mustafa Dolular ise uyarıcı levhalarının bugün Konya’da yol göstericilikten çok uzak tam bir karmaşa halini aldığını teyid ediyor. Yön levhalarının standardı bulunmadığını Büyükşehir Belediyesi’nde ilgili daire başkanlığı bünyesinde kararlaştırılarak belirlendiğini aktaran Dolular yön levhalarının seçilebilir ve algılanabilir olması gerektiğine dikkat çekerek “Yabancı bir misafirin Konya’daki tabelalarla yön bulması söz konusu değil. Şehir merkezi dışında Aydınlık Kavşağı çıkışında ve Mobilyacılar Kavşağı çıkışlarında yol gösterici tabelalar yok. Bu da karşımıza Konya’nın ayıbı olarak çıkıyor” dedi.
Büyükşehir Belediyesi’nin ancak çok önemli konularda kendilerinden görüş aldığını belirten Dolular “Şehir Planlamacıları’nın görüşüne Büyükşehir Belediyesi zaman zaman başvuruyor. Büyükşehir Belediyesi bize soruyor ancak son sözü yine belediye yetkilileri söylüyor” diye yakınıyor. Caner Özcan-Memleket