Niğde Patates Araştırma Enstitüsü, Türkiye'nin patates alanındaki ilk ve tek araştırma kurumu olarak, önemli bir başarıya daha imza attı. Enstitü, yerli cipslik patates çeşidi "Uğur"u geliştirerek tescillemiş oldu. "Uğur" adı verilen patates çeşidi, 2023'te sanayi tipi kullanım amacıyla başvurusu yapılan ilk yerli cipslik patates olarak tarım sektörüne kazandırıldı. Tescil sürecinin tamamlanmasıyla birlikte, Enstitü, bugüne kadar tescil ettirdiği yerli patates çeşidi sayısını 11'e çıkarmış oldu.
Yeni Patates Çeşidi Sektöre Canlılık Getirecek
Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Uğur Pırlak, yaptığı açıklamada, 8 yerli patates çeşidinin özel yerli firmalara devredildiğini ve 3 çeşidin de satışa sunulduğunu belirtti. Yeni çeşitlerin sertifikasyon ve tohumluk üretimlerinin tamamlanmasının ardından satışa sunulacağı bilgisini verdi. Pırlak, patates sektörüne yönelik çalışmaların devam ettiğini ve yeni çeşitlerin yüksek verim, depo dayanıklılığı ve hastalık dayanıklılığı gibi özelliklerle geliştirildiğini ifade etti.
"Uğur" Cipslik Patatesi Özellikleriyle Dikkat Çekiyor
"Uğur" çeşidi, orta erkenci özellik gösteren bir patates olup, uzun depo dayanımı ile dikkat çekiyor. Taze kalma süresi uzun olan bu yerli çeşit, cips piyasasında önemli bir yer edinecek gibi görünüyor. Açık sarı et rengi ile de sektörde fark yaratmayı hedefliyor. Pırlak, patates ıslahı çalışmalarının 10-12 yıl sürdüğünü ancak modern teknikler kullanılarak bu sürenin kısaltılmaya çalışıldığını söyledi.
Tohumluk Üretimi Başladı, İhaleye Çıkacak
Islah çalışmalarının ardından "Uğur" patatesinin tohumluk üretimlerine başlandığını belirten Pırlak, bu çeşitlerinin yerli firmalarına ihale edilerek sektöre kazandırılacağını söyledi. Patates bitkisi ıslahının zorlu bir süreç olduğunu ve tescil edilen her çeşit için 6 yıl boyunca aynı tohumlukların dikildiğini ve sertifikalandırıldığını sözlerine ekledi.
Niğde Patates Araştırma Enstitüsü'nün bu yeni başarısı, yerli ve milli tarım alanında önemli bir adım olarak tarihe geçti.