Yeniçağ Gazetesinin 5 Ocak 2009 tarihli nüshasında yer alan ve “Pankobirlik Başkanına sorular” başlığıyla yayınlanan makalesinde Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk’u hedef alan bir yazı yazan ve hem Konuk hem de Konya Şeker ile ilgili sorular soran Abdullah Özdoğan mahkemenin gazetecilik etiğini anlattığı kararıyla 7 bin TL tazminat ödemeye mahkûm edildi. Yeniçağ Gazetesi ve davalı Abdullah Özdoğan’ın Konya 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin verdiği kararı temyiz etme hakkı bulunuyor. Referans Gazetesi’nde de 24 Ağustos 2005 tarihinde Konuk’u hedef alan benzer nitelikte bir yazı yayınlamış ve söz konusu iftiralar nedeniyle mahkeme tarafından gazetenin Konuk’a 10.000 TL tazminat ödemesine karar verilmişti. Söz konusu karar, gazete ve haberin yazarı tarafından Yargıtay’da temyiz edilmiş ancak karar üst mahkeme tarafından geçtiğimiz yıl onanmıştı.
MAHKEME NİHAYET SONA ERDİ
2009 yılı Ocak ayında Abdullah Özdoğan imzasıyla Yeniçağ Gazetesi’nde ve gazetenin internet sitesinde yayınlanan yazının o zamandan bu yana devam eden mahkemesi nihayet sona erdi. Mahkeme yaptığı inceleme sonucunda Yeniçağ Gazetesi’nin ve makalenin yazarı Özdoğan’ın müteselsilen Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk’a tazminat ödemesine hükmederken, kararında soru sorma şeklinde Konuk’un suçlandığını, hakkında şüphe uyandırılmaya çalışıldığını vurguladı. Mahkemenin yaptığı araştırma ve inceleme sonucunda davacı (Konuk) hakkında yazı içeriğindeki konularla ilgili hiçbir yerde aleyhinde bir delil bulunmadığının belirttiği kararda özetle şöyle denildi: “Basın görevini yerine getirirken yayının gerçek olmasını, kamu yararını toplumsal ilgiyi konunun güncelliğini haber verirken göz önünde tutmalıdır. Objektif sınırlar içinde kalarak yapmalıdır. Oysa dava konusu olaylarda davacının kişilik haklarına saldırı olduğu görülmektedir. Her iki yazıda da ayrı ayrı sorular sorma şeklinde davacı suçlanmakta, davacı hakkında yolsuzluk şüpheleri uyandırmakta, davacının görevini kötüye kullandığı ifşaatı belirtilmektedir. Bu nedenle her iki yazıda basın yoluyla hakaret kapsamı içerisine alınmıştır. Yazılan yazıların ağırlığı, davacının toplum nezdinde oldukça kendini ifade edemeyecek şekilde suçlanması, isnat edilen suçların birden fazla olması göz önünde bulundurularak manevi tazminatın uygun olacağı sonucuna varılmıştır.”
KONUK: HER ŞEYİN BEDİLİ VAR
Mahkemenin kararıyla ilgili Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, “Amme hizmeti görmenin, göz önünde olmanın, başarılı olmanın, bir şeyler ortaya koymanın, bazılarının ayağına basmanın bir bedeli var. Bu bedel bazılarının husumetine ve iftiralarına hedef olmaktır. Hukuk devletinde yaşıyoruz ve hukuka saygı gösteren bizim gibi insanların tek güvencesi yargıdır. İftira atmaktan, yalan söylemekten çekinmeyen vicdanı pas tutmuş müfteriler çamur at izi kalsın diyebilir. Bir zaman bunlar hedeflerine ulaşmış da görünebilir. Ancak geç de olsa onlara cevabı hukuk sistemimiz veriyor” değerlendirmesinde bulundu. memleket.com.tr