15 Nisan’da başlayan denizlerdeki av yasağı 1 Eylül itibarıyla sona eriyor. Yeni av sezonunun açılmasına sayılı günler kala, Marmara Denizi ve Karadeniz açıklarında oltasını denize bırakan balıkçılar beklenenin üzerinde bir bollukla karşılaştı. Sosyal medyada paylaşılan ilk palamut ve hamsi görüntüleri, hem deniz sevdalılarını hem de vatandaşları heyecanlandırdı. Geçen sezon az miktarda avlanabilen palamut, bu yıl palamut severlerin yüzünü güldürecek gibi görünüyor.
Balıkçı Kenan Balcı: "Halkımız Bu Yıl Bol Bol Balık Yiyecek"
Türkiye Deniz Canlıları Müzesi Kurucusu Balıkçı Kenan Balcı, 4 aylık aranın ardından denizlerdeki son durumu değerlendirdi. Hangi bölgeye olta atsalar palamut, hamsi ve sardalya ile karşılaştıklarını belirten Balcı, bu sezon balığın her noktada bol olduğuna dikkat çekti. Balcı, "Geçen sene hamsi çok boldu ancak palamut az çıktı. Bu yıl ise palamut her bölgede oltamıza bol miktarda takılıyor. Benim görüşüm, bu lezzetli balıkları Türkiye’nin yanı sıra yurt dışına bile ihraç edeceğimiz yönünde" dedi.
Tezgahlarda Tazelik Yarışı Başlıyor
Balıkçılıkta tazeliğin önemine vurgu yapan Kenan Balcı, balık pazarlarındaki rekabetin tüketiciye olumlu yansıyacağını ifade etti. Sektördeki tazelik kuralını hatırlatan Balcı, "Balığın 1 günlük olanı altın, ikinci güne kaldı mı gümüş, üçüncü güne kalırsa tenekedir. Bu yüzden balıkçılar taze balığı bir an önce halka ulaştırmak için büyük bir yarış halinde olacak" açıklamasında bulundu. Denizlerde av yasağı kalktıktan sonra tezgahlardaki fiyatların ve çeşitliliğin artması bekleniyor.