Yasağı kaldırma çalışmaları yetersiz

Selvi: Yasağın kaldırılmasına yönelik çalışmaları olumlu buluyoruz, ancak taslak metindeki çerçeve yetersiz

Konya Sivil Toplum Kuruluşları İcra ve İstişare Heyeti Başkanı Latif Selvi, İcra Heyeti ile birlikte Konya Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlediği basın toplantısında, yıllardır ülkeyi ve insanları yoran, yıpratan kılık kıyafet yasağını itici, onur kırcı, küçük düşürücü, antidemokratik, baskıcı ve hukuk dışı bir uygulama olarak kabul ettiklerini belirtti.

 

Söz konusu yasağın kaldırılmasına yönelik mevzuat çalışmalarını hak ve özgürlükler bağlamında ele alıp olumlu bulduklarını ifade eden Selvi, ''Ancak taslak metindeki çerçeveyi de yetersiz bulduğumuzu belirtmek isteriz''dedi.

Latif Selvi, uzun zamandan beri süregelen bu tartışmaların konunun çözümü için mevzuat değişikliği çalışmalarının başlamasıyla yeni bir boyut kazandığını vurgulayarak, bu amaçla Üniversitelerarası Kurulun bir bildiri yayınladığını, bu bildirinin üniversitedeki birtakım ideolojik güç ve çıkar odaklarının, kendi çıkarlarını sürdürebilmek amacıyla, yasaklara kılıf uydurmak için hazırladıkları bir dayatma bildirisinden başka bir şey olmadığını ileri sürdü.

 

Kendileri gibi düşünmeyen veya davranmayanların varlığını gerginlik sebebi olarak gösterip, kendinden başkasına hayat hakkı tanımak istemeyenlerin tek tip, dayatmacı ve ideolojik tavırlarının toplumu gerdiğini belirten Selvi, şunları kaydetti:

 

''Esasen üniversiteleri, tüm fikirlerin özgürce tartışılıp ifade edildiği bilim yuvaları olarak görmek istediğimizi, tek tip insan yetiştiren ideoloji dayatma merkezleri olmasını da kabullenemeyeceğimizi belirtiriz. Ülkede kılık kıyafetin serbest olması durumunda, başı örtülü olanların başı açık olanlara ileride baskı yapabileceği iddiasını oldukça komik ve vehim olarak görüyoruz. Buna karşılık başı örtülü olanlara karşı kamuda ve eğitim-öğretim kurumlarında uygulanan baskının apaçık bir gerçek olduğunu hatta başı örtülü olanların yaşam özgürlüğünün hiç dikkate alınmadığını hatırlatırız. 'İleride bize baskı yapılabilir, öyleyse biz şimdiden baskı altına alalım' dayatmasının da asla kabul edilemeyeceğini açıkça ifade etmek isteriz.''

 

Selvi, haktan, adaletten ve özgürlükten yana tavır alanların her zaman yanında olduklarını, zorbalıktan, baskıdan ve yasaklardan yana tavır alanların ise daima karşısında olacaklarını bildirdi.

 

Latif Selvi, bir gazetecinin, taslak metindeki çerçevenin genişletilmesi yönündeki isteklerinin ne anlama geldiği yönündeki bir sorusu üzerine de ''Biz sivil toplum örgütleri olarak özgürlükten yanayız. Toplumsal talepler yetkili merciler tarafından dikkate alınarak gereken düzenlemenin yapılmasını talep ediyoruz. Ama atılan adımlar da konuşmamda bahsettiğim gibi yeterli değildir'' diye konuştu.

AA

Yerel Haberleri

Baba-Çocuk İkilisi M1 Konya’da Bir Araya Geliyor
SEZON ÖNCESİ KRİTİK İNCELEME
TARİHİ CAMİLERDE SAF TUTTULAR
MİLYONLUK VURGUN ENGELLENDİ
Lazerle Göz Çizdirme Dönemi: Hangi Yöntem Size Uygun?