Veliler rahatsız edilemeyecek

Kendilerini rahatsız eden uygulamaların bir an önce son bulmasını bekleyen veliler için bir düzenleme de Okul-Aile Birliği Yönetmeliği'nde yapıldı. Buna göre veli, hiçbir surette bağış yapmaya zorlanamayacak.

Öğretmen öğrenci ilişkisinde paranın sakıncaları uzmanlarca dile getirilmesine rağmen, 20'den fazla isim altında öğretmenler yoluyla öğrenciden para toplanıyor. Kendilerini rahatsız eden uygulamaların bir an önce son bulmasını bekleyen veliler için bir düzenleme de Okul-Aile Birliği Yönetmeliği'nde yapıldı. Buna göre veli, hiçbir surette bağış yapmaya zorlanamayacak.

Şehir merkezinden en ücra köye kadar, Ankara'dan okullar için eğitim ve yakıt giderleri için yeterli ödenek ayrılmaması, okul yönetimlerini öğrenciden para istemeye zorluyordu. Milli Eğitim Bakanlığı, veliyi rahatsız eden uygulamalara son vermek için geçtiğimiz yıl harekete geçmiş ve kayıtlarda bağış adı altında para toplanmaması konusunda idarecileri uyarmıştı.

Okullarda öğrencilerden nasıl para toplanacağına yönelik bir düzenleme yapılmamış olsa da
zoraki bağışı ortadan kaldırmaya yönelik olarak Okul-Aile Birliği Yönetmeliği'nde düzenleme yapıldı. Buna göre birlikler, okula yapılan ayni ve nakdi bağışları kabul ederek kayıtlarını tutacak. Ayni ve nakdi bağışlar, belge karşılığı birlikçe kabul edilecek.

Nakde çevrilebilecek ayni yardımlar, nakde çevrilerek nakdi bağışlar hesabına yatırılacak. Nakde çevrilemeyen ayni yardımlar, belge karşılığında okul müdürlüğüne teslim edilecek.

Öğrenci velileri hiçbir surette bağış yapmaya zorlanamayacak.
Kantin gibi işletmelerdeki kira gelirlerinden arz bedeli düşüldükten sonra kalan net işletme gelirlerinin yüzde 80'i birliğin, yüzde 10'u ilçe milli eğitim müdürlüğünün, yüzde 10'u il milli eğitim müdürlüğünün ilgili banka hesaplarına aktarılacak.

Birliğin gelirleri, okulun bütçe disiplini çerçevesinde, eğitim-öğretim giderleri ile maddi imkanlardan yoksun öğrencilerin zorunlu ihtiyaçları için harcanacak. Harcamalar, yönetim kurulu kararıyla belgeye dayalı olarak yapılacak.

Öğretmen para toplamak istemiyor

Eğitimciler, öğretmenlerle öğrencileri parasal ilişkilerle karşı karşıya pedagoji açısından sakıncalarına işaret ededursun, okullarda değişen bir şey yok. Öğretmen-öğrenci arasındaki saygınlığa zarar veren para toplama işi, henüz sona erdirilemedi. Okulda toplantı olduğunu duyan bir çok veli, para isteneceği korkusuyla okula gitmek istemiyor.

Yetkililer defalarca soruna kalıcı çözüm getireceklerini ifade etmelerine rağmen, kalıcı çözüm nedense hep ertelendi. Memleket'in yaptığı araştırma okullarda öğretmen ve öğrenci temsilcilerinin öğrencilerden topladıkları paraların azımsanmayacak ölçüde olduğunu ortaya çıkardı:

Kayıt parası, karne parası, diploma parası, koruma derneği parası, dergi parası, servis ücreti yardımcı kitap parası, spor kolu parası, tiyatro ve temsil giderleri, fotoğraf parası

Teşekkür-takdir belgeleri parası, okul forma ücreti, okul arması, temizlik malzemeleri
boya tamirat ücreti, perde, masa örtüsü ücreti, fotokopi ve sınav ücretleri, tebeşir-kalem parası, sınıf köşeleri için para, Kızılay'a yardım parası, bayram törenleri için kıyafet ücreti

gezi parası, elektrik, su, yakıt ve telefon ücreti

Yerel Haberleri

Baba-Çocuk İkilisi M1 Konya’da Bir Araya Geliyor
SEZON ÖNCESİ KRİTİK İNCELEME
TARİHİ CAMİLERDE SAF TUTTULAR
MİLYONLUK VURGUN ENGELLENDİ
Lazerle Göz Çizdirme Dönemi: Hangi Yöntem Size Uygun?