Meram Belediye Başkanı Refik Tuzcuoğlu, vatandaşların kamu hizmetlerinden yararlanırken sıkıntı çekmemeleri için kendi oturdukları yerde sayılmaları gerektiğini söyledi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Konya Bölge Müdürü Nurettin Kaya ise, TÜİK'e ait resmi kimliği olmayan kişilere bilgi verilmemesini istedi.
Adrese Dayalı Nüfus Sayım Sistemi ile ilgili TÜİK Konya Bölge Müdürü Nurettin Kaya ile beraber basın toplantısı düzenleyen Meram Belediye Başkanı Refik Tuzcuoğlu, önceki nüfus sayımlarında vatandaşların evlere kapanmak zorunda kaldıklarını ve bu nedenle sıkıntı yaşadıklarını belirterek, "TÜİK, bu sıkıntıyı ortadan kaldırmak ve daha verimli ve net bilgiler elde etmek için 'Mernis' diye bir program hazırladı. Bu sistemde ikametlere gidilerek ikamette oturanlar hakkında bilgiler alınıyor. Bu sayede mükerrer kayıtlar ortadan kalkmış oluyor. Ancak net bir bilgi elde edebilmemiz için vatandaşların kendi bölgelerinde ve ikametlerinde sayılmaları gerekiyor. Yoksa ileride kamu hizmetlerinden yararlanırken sıkıntı yaşayabilirler" dedi.
TÜİK Konya Bölge Müdürü Nurettin Kaya ise, yeni sistemle ikamet adresi ile nüfus bilgilerini birleştireceklerini dile getirerek, "Şu an bine yakın anketörümüz evleri tek tek ziyaret ediyorlar. Vatandaşlarımız gelen bu arkadaşlara mutlaka kimlik sorsunlar. TÜİK'e ait resmi ve damgalı kimlik gösteremeyen kişilere kesinlikle bilgi vermesinler. Gelen anketörlere bilgi vermemek ya da yanlış bilgi vermekte suç ve 2 bin 367 YTL para cezası var. Sayımın ardından muhtarlıklara listeler asılacak. Bu listelerden kaydınızın doğru ya da yanlış alınıp alınmadığını kontrol edebilirsiniz. Lütfen evlerinize gelen arkadaşlarımıza yardımcı olun ve oturduğunuz evde sayılın" şeklinde konuştu. iha