Vakit, fütüvvet ve şehadet vaktidir”

Birlik Vakfı Konya Şubesi'nin konferansına konuk olan Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Taşğın, İslamiyet’te fütüvvet kültürünü anlattı.

Prof. Dr. Taşğın, Fütüvvetname’nin çok hızlı bir şekilde yeniden okutularak, Konya’ya yeniden yayılması gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Taşğın, “Vakit Fütüvvet vaktidir” dedi.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Taşğın, Fütüvvet'in anlaşılması için şeriat kavramının iyi bilinmesi gerektiğini kaydetti.

Birlik Vakfı’nın her hafta düzenlediği "Her Cumartesi Birlikteyiz" konferansında “Horasan’dan Anadolu’ya Fütüvvet” konulu konferansta konuşan Taşğın, "Fütüvvet terimi çok geniş kapsamlı bir çalışmadan geçerek, bugünlere kadar gelmiştir. Fütüvvet konusunda çok eserler yayınlanıp batıdan doğuya kadar çok zamanlı çalışmalar yapılmış, bu konuda profesörler, alimler Fütüvvet hakkında ilim sahibi olmuşlardır. Böylece Fütüvvet dünya üzerinde bir bilim haline gelmiştir. Fütüvvet’in merkezi ise Konya’dır. Konya’ya da Horasan kültüründen geçmiştir. Fütüvvetname içeriği, ele aldığı konular çok hızlı bir şekilde 4 derste okutularak, Konya’nın sokaklarına evlerine yeniden yayılmalıdır. Çünkü vakit Fütüvvet ve Şehadet vaktidir” dedi.

Fütüvvet kültürünün 1. esası şeriat olduğunu vurgulayan Taşğın, "Fütüvvet'i iyi bilmeli, namazını kılmalı, oruçlarını tutmalı ve ibadetlerini eksiksiz biçimde yapmalıdır. Yani ilmini iyi ihya etmelidirler" diye konuştu.

Fütüvvet hizmetinde karşılık beklenilmemesi gerektiğine değinen Taşğın, "Fütüvvet'in bir diğer görevinde yetimlerin karnını doyurmak vardır. Bu aslında peygamberlerin görevidir. Bu görev Allah tarafından verilmiştir. Bu görevler asla ücret karşılığında yapılmamaktadır. Fütüvvet zaten Allah'ın kullarına karşılıksız yapmaları için verdiği bir görevdir" ifadelerini kullandı.

Horasan erenlerinin tasarrufları karşılığında Fütüvvet'in gerçekleştiğine dikkat çeken Taşğın, Horasan erenlerinin Fütüvvet'in dağıtıcısı olduğunu vurguladı.

Fütüvvet'in ihtişamının olmadığını söyleyen Taşğın, "Fütüvvet edenlerin yolu son bulmamıştır. Buna en güzel örnek ise Hoca Fakih hazretleridir. Hoca Fakih’e göre yeryüzüne yayılan tüm insanlar, Allah'ın kullarıdır. Bu kullar Allah tarafından birer kul olarak gönderilmiştir" diye konuştu.

Program sonunda Birlik Vakfı Konya Şube Başkanı Orhan Gündüz, Prof. Dr. Ahmet Taşğın’a günün anısına tablo hediye etti. Haber Merkezi

Yerel Gündem Haberleri

Ali Çamdalı: Bu sadece başlangıç
Karapınar'da çekici ile süt tankeri çarpıştı: 1 yaralı
Mantar toplarken düşerek hastanelik oldu
Seyir halinde yanmaya başlayan otomobil kullanılamaz hale geldi
İstanbul'da Kapalı Yollar Listesi