Isparta’da faaliyet gösteren Uyuşturucu, Bağımlılıklarla ve Alkolizmle Mücadele Derneği (UYUMDER), klasik yöntemlerle sonuç alamayan bağımlılara ilaçsız ve bütüncül bir tedavi sunarak dikkatleri üzerine çekiyor. Dernek, Osmanlı döneminde alkol bağımlılığı için uygulanan hamam tedavisinden ilham alarak geliştirdiği sauna programı sayesinde, 11 yılda 800’den fazla kişiyi bağımlılıktan kurtarmayı başardı.
Bir apartman bodrumunda başladı, bugün 52 dönümlük alanda umut dağıtıyor
UYUMDER’in temelleri, çocuklarının madde bağımlısı olduğunu öğrenen İbrahim Uzunköprü ve Yaşar Erbil isimli iki babanın çaresizliğiyle atıldı. Uygulanan tıbbi tedavilerden sonuç alamayan iki baba, katıldıkları bir etkinlikte öğrendikleri Osmanlı dönemine ait yöntemle harekete geçti. Apartmanlarının bodrumuna kurdukları basit bir sauna sistemiyle ilk 6 kişilik grubu 6 ayda bağımlılıktan kurtaran babalar, bu başarının ardından derneği kurarak faaliyetlerini büyüttü.
Bugün Isparta–Eğirdir karayolunda yaklaşık 52 dönümlük bir arazide hizmet veren merkez, klasik tıbbi yöntemlerden farklı olarak AMATEM benzeri kurumların kullandığı ilaç tedavisini reddediyor. Onun yerine bağımlılara; sauna detoksu, at bakıcılığı, su terapisi, kütüphane, ahşap atölyesi, hobi bahçesi ve oyun salonları gibi sosyal ve fiziksel aktivitelerle yeniden yaşama tutunma fırsatı sunuluyor.
"18 yılın izini 24 günde siliyoruz"
UYUMDER’de gönüllü olarak görev yapan ve aynı zamanda eski bir bağımlı olan Mustafa Sarı, uygulanan tedavi yöntemine ilişkin şu bilgileri paylaştı:
"Sauna programımızda 21 ila 24 gün arasında, özel vitamin desteğiyle vücudu tamamen detoksluyoruz. Bilimsel kaynaklara göre bazı maddeler 18 yıl boyunca vücutta kalabiliyor. Ancak biz bu yöntemde terleme yoluyla bu maddelerin atılımını hızlandırıyoruz. Ardından 6 aylık rehabilitasyon sürecimiz başlıyor."
Başarı oranı yüzde 70, tedavi tamamen ücretsiz
Sarı, bugüne kadar elde edilen başarıların bireylerin gönüllü katılımı ve sürekliliği sayesinde mümkün olduğunu vurgulayarak, "Yüzde 100 başarı diye bir şey yok. Ancak biz uyguladığımız adım adım programla yüzde 70 başarı oranına ulaşıyoruz. Bu, oldukça yüksek bir oran" dedi.
UYUMDER’in Valilik onaylı ve tamamen ücretsiz bir merkez olduğunu belirten Sarı, maddi imkânsızlıklar nedeniyle sadece 25 kişiye hizmet verebildiklerini ve destek çağrısında bulunduklarını belirtti:
"Yatak kapasitemiz 50 ama imkânlarımız 20–25 kişiye yetiyor. Kuru bakliyatımızı bile Ankara’dan kendi imkânlarımızla temin ediyoruz. Devletimizden destek alıyoruz ama daha fazla gencimize umut olmak için belediyelerimizin, iş insanlarımızın ve halkımızın desteğine ihtiyacımız var."