Uluslararası İstanbul Hukuk Kongresi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (1)- "17-25 Aralık'ta kendisi bir darbe teşebbüsünün aracı olan yargı, bu defa darbe karşısında en hızlı ve en etkin tepki veren kurum olarak karşımıza çıktı. Çünkü bu süreçte yapılan düzenlemeler sayesinde yargı, FETÖ terör örgütün

İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 17-25 Aralık'ta bir darbe teşebbüsünün aracı olan yargının, bu defa darbe karşısında en hızlı ve en etkin tepki veren kurum olduğunu belirterek, "Çünkü bu süreçte yapılan düzenlemeler sayesinde yargı, FETÖ terör örgütünün güdümünden çıkıp, milletin yargısı haline dönüşmüştür. Bu çok önemliydi. Bugün de aynı terör örgütünün ordudan yargıya kadar tüm kurumlarımızdaki mensuplarını hukuk devletinden taviz vermeden kararlı bir şekilde devletten uzaklaştırıyoruz. Attığımız her adım anayasamıza, yasalarımıza uygundur." dedi.

Uluslararası İstanbul Hukuk Kongresi'ne katılan Erdoğan, verimli bir toplantı olacağına inandığı kongrenin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Kongre boyunca yapılacak sunumların, akademik tartışmaların, hukuki yorumların hem ülke hem de misafir ülkeler bakımından ufuk açıcı olmasını dileyen Erdoğan, ilk defa düzenlenen kongrenin bu alanda küresel bir platforma dönüşerek gelecek yıllarda da daha geniş bir şekilde sürmesini temenni etti.

Erdoğan, kongreye 40'a yakın ülkeden adalet bakanı, anayasa mahkemesi, yargıtay ve danıştay başkanları ile başsavcılar, adalet akademisi, HSYK muadili kurum başkanları, bilim adamları ve hukukçuların katıldığını dile getirerek, bu geniş katılımdan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sizler, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından davetimize icabet ederek, burada bizlerle beraber olarak, aynı zamanda darbecilere, onların kural tanımaz yıkıcı zihniyetine ve arkasındaki güçlere bu katılımınız sebebiyle en güçlü mesajı verdiniz. Milletimiz ve ülkemiz bu noktada attığınız adımı unutmayacaktır. Çünkü siz, demokrasimizle ciddi bir dayanışma sağladınız. Onun için sizlere ayrıca teşekkür ediyorum." diye konuştu.

- 15 Temmuz darbe girişimi

Türkiye'nin son yıllarda dünyada eşine az rastlanır türden darbe girişimlerine maruz kaldığını, 15 Temmuz 2016'da yaşanılan hadisenin ordu içindeki FETÖ mensuplarının giriştiği silahlı bir darbe girişimi olduğunu ifade eden Erdoğan, 17/25 Aralık 2013'te ise aynı örgütün yargı ve emniyet teşkilatları içindeki mensuplarının farkı bir bir darbe girişimine muhatap olunduğunu anlattı.

Erdoğan, uydurma deliller, hukuksuz işlemler ve tamamen algı operasyonuna dönük şovlarla ülkenin seçilmiş başbakanının, ailesi, çalışma arkadaşları ve büyük projeleri yürüten iş adamları üzerinden kuşatılmaya kalkıldığını vurgulayarak, adaleti tesis etmeleri, ülkenin huzur ve güvenliğini sağlamaları için kendilerine verilen yetkileri, imkanları, sağlanan desteği siyasi bir darbe girişimi için kullanmaya kalkan bu örgüt mensuplarına eyvallah etmediklerini kaydetti.

Milletin desteğiyle bu yargı, emniyet darbe girişimine güçlü bir karşı duruş ortaya konulduğunu ve hızla gereken operasyonları gerçekleştirdiklerini aktaran Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bu şekilde sonuç alamayacağını gören FETÖ, son çare olarak silaha sarıldı. Devletin ülkeyi korumaları için namuslarına emanet ettiği silahları gasbeden teröristler, 15 Temmuz gecesi milletin üzerine kan ve ateş yağdırdılar. FETÖ'nün yargı ve emniyet çetesinin başaramadığını ordu içerisindeki elemanları gerçekleştirmek istediler. Açıkçası biz böyle bir ihanete ihtimal vermiyorduk. Ama o gece şu da anlaşıldı ki darbeciler de milletimizin karşılarına dikilip meydanı onlara bırakmayacağına hiç ihtimal vermemişler. Bomba yağdıran savaş uçakları, ateş kusan helikopterler, üzerlerinden geçip giden tanklar, rastgele kurşun sıkılan silahlar milletimizi korkutmaya, geriletmeye yetmedi. Bu aynı zamanda dünya için de önemli bir örnekti. O gece 241 şehit, 2 bin 194 gazi veren milletimiz, istiklaline, istikbaline ve demokrasisine sahip çıkarak, tüm dünyaya örnek olacak bir destan yazdı."

- "Yargı, darbe karşısında en hızlı tepki veren kurum oldu"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 15 Temmuz gecesi milletle kader birliği içinde yürek yüreğe, omuz omuza darbecileri hüsrana uğratırken en büyük katkı ve desteği emniyet güçleriyle birlikte yargı teşkilatından gördüklerini anlattı.

Darbecilerin başta şahsını, başbakanını, devletin farklı kurumlarını yok etmek ve stratejik yerleri ele geçirmek için başlattığı saldırının, karşısında hep birlikte milleti gördüğünü belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

"17-25 Aralık'ta kendisi bir darbe teşebbüsünün aracı olan yargı, bu defa darbe karşısında en hızlı ve en etkin tepki veren kurum olarak karşımıza çıktı. Çünkü bu süreçte yapılan düzenlemeler sayesinde yargı, FETÖ terör örgütünün güdümünden çıkıp, milletin yargısı haline dönüşmüştür. Bu çok önemliydi. Bugün de aynı terör örgütünün ordudan yargıya kadar tüm kurumlarımızdaki mensuplarını hukuk devletinden taviz vermeden kararlı bir şekilde devletten uzaklaştırıyoruz. Attığımız her adım anayasamıza, yasalarımıza uygundur. Batılı bazı dost görünenler, 'Ama bunlar hukuka uygun mu?' diyor. Kusura bakmayın. Siz ne kadar hukuktan anlıyorsanız, biz de en az sizin kadar hukuktan anlıyoruz ve hukuka uygun olarak da adımlarımızı atıyoruz. Bunun bilinmesini istiyorum.

Bize hukuk dersi verenler, önce Doğu Almanya ile Batı Almanya'nın birleştiği döneme baksınlar. O dönemde bütün devlet kurumlarından ne kadar elemanın görevden alındığını görürlerse işin inceliğini de kavramış olurlar. Olağanüstü hal ilanı, Fransa'ya baksınlar. Fransa, basit bir terör eylemi karşısında nasıl bir tavır aldı, nasıl bir yıl olağanüstü hal ilan etti? 3+3+6 şeklinde... Biz basit bir terör eylemiyle karşı karşıya değiliz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin yıkılması hareketiyle karşı karşıyayız. Bunun karşısında, öyle basit tedbirlerle çözülebilir mi? Atılması gereken adım çok önemli bir adımdır ve bu, ülkemizin refahı, özgürlük mücadelesi, demokrasi mücadelesinin ta kendisidir ve biz bu adımı atarız."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Olağanüstü Hal ilanı başta olmak üzere dünyadaki örneklere aykırı hiçbir uygulamanın söz konusu olmadığını vurgulayarak, devlet ve toplum hayatını kanser hücresi gibi saran terör örgütünün kökünü kurutmakta kararlı olduklarını söyledi.

- "Türkiye çok sıkıntılı dönemler geçirdi"

Erdoğan, Türkiye'deki yargı kurumlarının, adalet dağıtma görevini bağımsızlık ve tarafsızlık içerisinde yerine getirdiğini belirterek, yargı mensuplarının hiçbir etki ve baskı altında kalmadan, herhangi bir görüş, ideoloji veya güç odağının emrine girmeden bu sorumlulukları yerine getirmelerinin çok önemli olduğunu kaydetti.

FETÖ'ye karşı yürütülen mücadelenin tam da bu amaca yönelik olduğunu dile getiren Erdoğan, "Emirleri hukuktan değil bir örgütten alan, vicdanını bu örgütün elebaşının talimatlarına göre şekillendiren kişilerin adaleti tesis etmesi mümkün değildir. Türkiye, bu örgüt mensuplarının yol açtığı yargı faciaları sebebiyle çok sıkıntılı dönemler geçirdi. Bir dönem adalet müessesesine yönelik güven duygusu erozyona uğradı. Milletimizin gönlünde yara, milletimizin gönlünde adeta felç meydana getiren adalet anlayışını düzeltebilmek için önce bu felaketlere sebep olanların hak ettikleri şekilde cezalandırılması şarttır." diye konuştu.

Erdoğan, kamuda, iş dünyasında ve diğer alanlarda devam eden operasyonları, Türkiye'de bir daha darbe teşebbüsüne cesaret edilemeyecek sertlikte ve kararlılıkta sürdürmek zorunda olduklarına işaret ederek, "Kara para aklama mı arıyorsunuz? Bu örgüte bakın. Kara para aklamanın en geniş anlamda dünyadaki örneği bunlar. Yurtdışına bu paraları kaçırmayı mı arıyorsunuz? Bunlara bakın. Burada görürsünüz." dedi.

(Sürecek)


AA

Gündem Haberleri

Yüzsüzlüğün bu kadarı: Önce dolandırdı sonra harçlık istedi
Hatay'da El Sanatları Kursları Depremzede Kadınlara Geçim Kaynağı Oldu
Gökyüzünde görülen ve tanımlanamayan 3 cisim merak uyandırdı
Amatör balıkçı köpek balığını böyle görüntüledi
Erdoğan: İsrail'le tüm ilişkileri kestik