Çankırı’da kasaplar ve besiciler, piyasada düşük fiyatla satılan kıymalara karşı tüketicileri uyardı. Etin kasaba giriş maliyetinin 500 TL'nin üzerinde olduğunu belirten uzmanlar, 600 TL altındaki et fiyatlarının şüpheli olabileceğini ifade etti.
Kasap Cihan Koç, bazı market ve kasaplarda 440 TL’ye kıyma satıldığını gördüklerini, bu durumun maliyetler göz önüne alındığında mantıklı olmadığını söyledi. Koç, "Etin iyi olması için hayvanın sağlıklı, iyi beslenmiş ve usulüne uygun kesilmiş olması gerekir. 440 TL'ye satılan kıyma maliyetin bile altındadır" dedi.
"Sakatlanan hayvanların eti piyasaya sürülüyor olabilir"
Kasap Koç, bazı satıcıların sakatlanan ya da hastalanan hayvanları kesip piyasaya ucuz fiyattan sunduğunu öne sürdü. Vatandaşların bu tür riskli etlere karşı dikkatli olması gerektiğini vurgulayarak şu çağrıda bulundu:
“Tezgâh düzeni, temizlik ve etin rengine dikkat edin. Mahallenizdeki güvenilir kasaplardan alışveriş yapın.”
“Ucuz hayvanda mutlaka hastalık riski vardır”
Büyükbaş hayvan yetiştiricisi Ömer Kara da şap hastalığı gibi bulaşıcı rahatsızlıkların hayvan etinden insanlara geçebileceğine dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:
"Ucuz hayvanların çoğunda şap, ciğer hastalığı gibi problemler görülebilir. Parlak tüylü, hareketli, sağlıklı hayvanlar tercih edilmeli. Ucuz et sağlığınızı riske atabilir."
Fiyatlar neden arttı, sonra neden düştü?
Türkiye genelinde şap hastalığı nedeniyle hayvan pazarlarının kapanması, bir süreliğine kırmızı et fiyatlarında artışa neden olmuştu. Ancak bu süreçte çok sayıda üreticinin hayvanlarını kesime göndermesi, piyasadaki et arzını artırarak fiyatlarda geçici bir düşüşe yol açtı.
Ancak besicilere göre bu düşüş, sağlıklı hayvanlardan elde edilen kaliteli eti kapsamıyor. Etin maliyetinin bile 500 TL olduğu belirtilirken, vatandaşların et alışverişinde aşırı ucuz fiyatlara aldanmaması gerektiği vurgulanıyor.