Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi tarafından düzenlenen “Ramazan İklimi” etkinlik serisi kapsamında bu hafta “Kardeşlik Ahlakı” başlıklı program gerçekleştirildi.
Sosyal medya platformları üzerinden canlı yayımlanan programı Ahmet Demirel düzenleyip yönetti. Söyleşiye konuşmacı olarak Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Acar katıldı. Programda kardeşlik kavramının bireysel ve toplumsal sorumluluk boyutları ele alındı.
Kardeşliğin İmanla Olan Bağı
Konuşmasında kardeşliğin sadece sosyal bir ilişki değil, aynı zamanda imanın gereği olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Yusuf Acar, İslam’da kardeşliğin temel bir değer olduğunu ifade etti.
Acar, Hz. Peygamber’in hadislerine atıfta bulunarak, müminlerin birbirini sevmesinin imanla doğrudan ilişkili olduğunu söyledi. Acar, “Kardeşlik imanın bir şartı ve gereğidir. Birbirini sevmeyen, müminleri kardeş olarak görmeyen kimsenin imanında eksiklik vardır” değerlendirmesinde bulundu.
İslam’da Üç Kardeşlik Anlayışı
Prof. Dr. Yusuf Acar, İslam’ın kardeşlik anlayışını biyolojik, ontolojik ve ekolojik kardeşlik olmak üzere üç başlıkta ele aldı.
Acar, biyolojik kardeşliğin aynı aileden gelmekle, ontolojik kardeşliğin ise tüm insanlığı kapsayan yaratılış birliğiyle ilgili olduğunu belirtti.
Üçüncü başlık olan ekolojik kardeşliğin ise insanın doğa ile kurduğu ilişkiyi ifade ettiğini vurgulayan Acar, doğanın ve çevrenin Allah’ın insanlara verdiği bir emanet olduğunu söyledi.
Paylaşma ve İnfakın Ahlaki Boyutu
Programda paylaşma kültürü ve infak anlayışı da değerlendirildi. Prof. Dr. Acar, yardımlaşmanın insanı cimrilik ve bencillik gibi manevi hastalıklardan arındırdığını ifade etti.
Acar, yardımların başa kakmadan, gizli şekilde ve ihtiyaç anında yapılmasının önemine dikkat çekti. Özellikle Gazze’de yaşanan insani kriz örneğini hatırlatan Acar, yardımların zamanında ve yerinde yapılmasının büyük önem taşıdığını söyledi.
Taassup ve Grupçuluk Uyarısı
Söyleşide kardeşlik duygusunun önündeki en büyük engellerden birinin taassup ve dar grupçuluk olduğunu belirten Prof. Dr. Yusuf Acar, bu anlayışın toplumsal ayrışmaya yol açtığını ifade etti.
Acar, “Sadece benim grubum doğrudur” anlayışının kardeşlik hukukunu zedelediğini belirterek, İslam’ın asabiyet ve ırkçılığı kesin bir şekilde reddettiğini söyledi.
Gönül Coğrafyası Vurgusu
Konuşmasının sonunda İslam dünyasının sadece coğrafi sınırlarla sınırlı olmadığını ifade eden Acar, Gazze başta olmak üzere Bağdat, Şam ve Doğu Türkistan’ın Müslümanların gönül coğrafyasında yer aldığını dile getirdi.
Acar ayrıca, hakların korunabilmesi için savunma sanayii ve teknoloji alanında güçlü olmanın önemine dikkat çekti.
Program sonunda Ahmet Demirel, katkıları dolayısıyla Prof. Dr. Yusuf Acar’a teşekkür etti.
TYB Konya Şubesi, Ramazan ayı boyunca “Ramazan İklimi” etkinlikleri kapsamında farklı söyleşiler düzenlemeye devam edeceğini açıkladı.