Tuz Gölü nasıl kurtulur?

Nesli tehlike altında olan pek çok bitki türü için yaşama alanı oluşturan ve çevresinde sulak alanlar barındıran Tuz Gölü'nün gelecek nesillere aktarılması için koruma kullanma dengesinin acilen sağlanması gerektiği bildirildi.


Nesli tehlike altında olan pek çok bitki türü için yaşama alanı oluşturan Tuz Gölü'nün koruma kullanma dengesinin acilen sağlanması gerektiği bildirildi.

Özel Çevre Koruma Kurumu, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nde "Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi Yönetim Planı" konulu bir çalıştay düzenledi.
Çalıştayın açılışında konuşan Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanı Önder Kıraç, Tuz Gölü'nde yapılacak çalışmalarda bölge içinde faaliyet gösteren her kesimin katkısını sağlamayı hedeflediklerini söyledi.

Çalışmada, teknik ve akademik her türlü projenin sunulacağını, çözüm ve önerilerinin ortaya konulacağını belirten Kıraç, ortaya çıkan eylem ve planların tartışılarak karar vericiler tarafından uygulama programları hazırlanacağını anlattı.

Gazi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mecit Vural, Tuz Gölü çevresinin uluslararası öneme sahip endemik, nesli tehlike altında olan pek çok tür için habitat oluşturduğunu ifade ederek, alana ilişkin kirlilik çoraklaşma, tuzlanma tehditlerinin ortadan kaldırılması gereğini vurguladı.

Prof. Dr. Vural, bölgede literatürlerde yer almayan 6 değişik bitki türüne rastlandığını, buna önümüzdeki günlerde uluslararası yayınlarda yer verileceğini kaydederek, "Bölgede bulunan Alkim Fabrikası'nın çevresinde kaybolmaya yüz tutan 'Konya Kuşkonmazı'can çekişiyor. Bu bitki türünün korunması için fabrika ve yerel halkla iş birliği yapılmalı" dedi.

Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Aydın Akbulut da göl çevresinde bulunan sulak alanlarda saz kesiminin durdurulması gerektiğine işaret etti. Konya ana tahliye kanalının Tuz Gölü'ne verilmesinin tatlı, acı, tuzlu su dengesini bozduğunu vurgulayan Doç. Dr. Akbulut, biyolojik denge için Konya ana tahliye kanalının Tuz Gölü'ne verilmemesi gerektiğini kaydetti.

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden Doç. Dr. Bülent Gülçubuk, Konya Havzası'nın Türkiye'nin su kaynaklarının en az ve su talebinin en yoğun olduğu havzalardan biri olduğunu söyledi. Gülçubuk, Konya Havzası'nın önemli su kaynağı olan Beyşehir Gölü'nün denize çıkışının olmadığını ve havza suyunun dolaşımını tamamladıktan sonra Tuz Gölü'ne boşaldığını anlattı.

Yerel Haberleri

Baba-Çocuk İkilisi M1 Konya’da Bir Araya Geliyor
SEZON ÖNCESİ KRİTİK İNCELEME
TARİHİ CAMİLERDE SAF TUTTULAR
MİLYONLUK VURGUN ENGELLENDİ
Lazerle Göz Çizdirme Dönemi: Hangi Yöntem Size Uygun?