Türkiye'de 7,5 Milyon Boş Konut Var: Boş Evler Cezalandırılmalı

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, Türkiye'de kiracı sayısı kadar boş konut bulunduğunu belirterek, yatırım amacıyla ev alıp boş tutanların cezalandırılması gerektiğini söyledi.

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, Türkiye’de son yıllarda hızla artan kira fiyatlarına dikkat çekerek, kira krizinin temel nedenlerinden birinin yatırım amacıyla alınan ancak boş bırakılan konutlar olduğunu vurguladı. Şahin, Türkiye’de 7,5 milyondan fazla boş konut bulunduğunu belirterek, bu durumun kiralık ev bulamayan milyonlarca vatandaşın mağduriyetini artırdığını ifade etti.

“Bir insan ev alıp onu boş tutuyorsa, bu insanın fazla bir şeye ihtiyacı yok demektir. Bu durumun ciddi şekilde cezalandırılması gerekli,” diyen Şahin, konutun yatırım aracı olarak görülmesinin ekonomi açısından da doğru bir yaklaşım olmadığını söyledi.

"Kira Artışlarının Nedeni, Yatırım Amaçlı Boş Evler"

Konut fiyatlarındaki ve kira bedellerindeki artışın vatandaşın belini büktüğünü belirten Şahin, "Gelirimizin büyük bir kısmı kiraya gidiyor ya da borçlanarak ev alıyoruz. Bu sürdürülebilir değil" dedi. Sorunun çözümünü yalnızca kamuya yüklemenin yanlış olduğunu belirten Şahin, "Her şeyi hükümetten ya da TOKİ’den beklemek doğru değil. Bu konunun toplumsal boyutunu görmek zorundayız" ifadelerini kullandı.

"Türkiye’de Arz Var Ama Konutlar Boş"

TÜİK verilerine göre Türkiye’de 7,5 milyon kiracı bulunurken, aynı sayıda boş konutun varlığına dikkat çeken Şahin, "Konut yapılmış, arz fazlasıyla var ama boş. Bu boşluk, kira fiyatlarının artmasına neden oluyor. Talep enflasyonu yaratıyor. Bu da fırsatçılığı körüklüyor" dedi.

Bazı ev sahiplerinin kiracılarla uğraşmak istemedikleri için dairelerini boş bıraktıklarını ya da yılda birkaç hafta kullanmak için ev alıp yılın geri kalanında evi kapattıklarını söyleyen Şahin, bu yaklaşımın konut piyasasını kilitlediğini ifade etti.

“Yatırım Aracı Değil, İhtiyaç Aracı”

“Konut, yatırım aracı değil; ihtiyaç aracıdır. İnsanların ihtiyaç fazlası ev almasının mutlaka önüne geçilmeli. Bu bir tercih değil, zorunluluk haline getirilmeli,” diyen Şahin, özellikle gençlerin yatırım anlayışının doğru yönlendirilmesi gerektiğini dile getirdi.

“Hükümet, bu yanlışı anlatmalı. Gerekirse yaptırım uygulamalı. Bu kadar net. Çünkü bu tablo, milyonların barınma hakkını ellerinden alıyor,” diyerek çağrısını yineledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

Riva’da harabeye dönen Legend Otel kaderine terk edildi
VATANDAŞA ULAŞIM ŞOKU
'Ölüyorum' diye bağırdı: Garsonun Heimlich müdahalesi hayata döndürdü
7 yeni lezzet ve Hatay Sarısı İpeği tescillendi
Bakanlıklarda personel hareketliliği: Yeni atamalar açıklandı