Türkiye, Elektrikli Araçlarda Vites Yükseltiyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin elektrikli ve hibrit araç üretiminde 2030 hedeflerini açıklarken, yerlilik oranının yüzde 75’e, üretim kapasitesinin ise 1 milyona çıkarılacağını söyledi.

Türkiye, Elektrikli Araçlarda Vites Yükseltiyor

İklim ve Ekonomi Sürdürülebilir Mobilite Araç ve Teknolojileri Zirvesi, Kocaeli’nin Gebze ilçesindeki Bilişim Vadisi'nde başladı. Zirvenin açılış konuşmasını yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin elektrikli araç üretiminde ivme kazandığını belirtti. Bakan Kacır, “2030 yılına kadar elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araçların pazar payını yüzde 35’in üzerine, yerlilik oranını ise yüzde 75’e çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.

Togg, Vizyonun Sembolü Oldu

Kacır, Togg’un yalnızca bir otomobil markası olmadığını, aynı zamanda Türkiye’nin yeni nesil mobilite vizyonunun simgesi olduğunu vurguladı. Türkiye genelinde kurulan hızlı şarj istasyonlarıyla altyapının da güçlendirildiğini ifade eden Kacır, “Bugün 12 bini hızlı olmak üzere toplamda 30 bin şarj bağlantı noktasına ulaştık. Bu sayı önümüzdeki süreçte daha da artacak” dedi.

Türkiye, Elektrikli Araçlarda Vites Yükseltiyor

Elektrikli Araç Satışında Rekor Artış

Bakan Kacır, elektrikli ve hibrit araçlara yönelik talebin her geçen gün arttığını belirterek, “2024’ün ilk dört ayında hibrit araç satışları yüzde 134, elektrikli araç satışları ise yüzde 103 artış gösterdi. Hibrit araçların pazar payı yüzde 29,4’e, elektrikli araçların payı ise yüzde 15,5’e yükseldi” dedi.

Dev Yatırımlar Türkiye’ye Geliyor

Türkiye’nin uluslararası yatırımcılar için cazibe merkezi haline geldiğini söyleyen Bakan Kacır, “BYD, Manisa’da yıllık 150 bin kapasiteli bir üretim tesisi kuracak. Chery ise Samsun’da 200 bin kapasiteli fabrika yatırımı planlıyor. Bu yatırımlar Türkiye’nin güvenilirliğini ve yüksek teknoloji üretim kabiliyetini gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Batarya Üretiminde Yeni Merkez Türkiye

Bakan Kacır, batarya üretimi konusunda da önemli adımlar atıldığını belirtti. 2030’a kadar Türkiye’yi bölgesel batarya üretim merkezlerinden biri haline getirmeyi hedeflediklerini ifade etti. Ayrıca Seviye 3 yerli otonom araç üretiminin de bu tarihe kadar gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Raylı ve Deniz Ulaşımında da Yerli Hedefler

Konuşmasında yalnızca otomotiv değil, raylı sistemler, denizcilik ve havacılık sektörlerine de değinen Kacır, “Eskişehir-5000 projesi ile yerli lokomotif üretimine başladık. 225 km hıza ulaşabilecek yerli hızlı tren için de tasarım çalışmaları sürüyor. Gemi inşa sanayimizi çevreci teknolojiyle donatıp, tam elektrikli gemi ihracatında lider olmayı hedefliyoruz” dedi.

Mobilite Ekosisteminde Türkiye Yüzyılı Vurgusu

Bakan Kacır, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Türkiye Yüzyılı’nda, mobilite teknolojilerinde öncü, üretimde güçlü bir Türkiye için çalışıyoruz. Attığımız adımlar, sadece bugünün değil, geleceğin Türkiye’sine de yön verecek.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Teknoloji Haberleri

Tarımda dijital dönüşümün vitrini Konya’da açıldı
Lidar Işınları iPhone Kameralarına Zarar Verebilir mi?
Geleceğin Uzmanları Deneyimle Buluştu
Bars’tan AyBARS’a: Hafif ve çevik yeni nesil robot köpek
Google Analytics'te Veri Kaybı İddiaları: Bazı Web Sitelerinde İzleme Sorunları Yaşanıyor