Türk Sporuna Bilimsel Çözüm Gerekli

Konyaspor'da yaşanan son gelişmeler Türkiye ve Konya'da neden spor gelişemiyor? sorusunu akıllara yeniden getirdi.

Konyaspor'da yaşanan son gelişmeler Türkiye ve Konya'da neden spor gelişemiyor? sorusunu akıllara yeniden getirdi. Selçuk Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Hüseyin Aslan, "spora bilimsel destek vermedikçe sporda başarılı olma şansınız yok." diye konuştu.

 

Türk sporu hiçbir zaman dünya çapında olmadı, ama hiçbir zaman da bu kadar dibe vurmadı.

Spor, özellikle de futbol, zor koşullarda, boğaz tokluğuna çalışan halkın büyük çoğunluğunun tek eğlencesiydi. Milli maçlar her görüşten, her sınıftan insanı tek yürek haline getirir, sporcularımız Milli maçları en önemli maçlar olarak görür ve sahada varını yoğunu ortaya

koyardı. Bugün ise öyle bir noktaya gelindi ki, İstanbul'da oynanan Milli maçlarda tribünlerin yarısı boş kalır oldu. Gidişattan hoşnutsuz olan bir kesim ise, yönetenler değişir umuduyla Milli takımın kaybetmesini ister hâle geldi. Sporcular da Milli maçları sadece prim kapısı olarak görmeye başladılar. "Eski Türkiye" zamanında, 2000-2002 arası elde edilen başarılarla FIFA sıralamasında 5. sıraya kadar yükselen Türk futbolu, bugün aynı sıralamada 48. sırada yer alıyor...

 

Türk sporundaki düşüş nedenlerini ve çözümlerini M. Ali Elmacı'ya anlatan Selçuk Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Hüseyin Aslan, yeni bir birim kurularak sporun bütün dallarının bu birime bağlanmasını önerdi. Aslan, bu çalışmaları yapamazsak 'Konya ve Türkiye'de sporcu yetiştirmek imkansız' diyerek Türkiye'deki büyük takımlar dediğimiz kulüplerin Avrupa'daki başarısızları en büyük örnektir hatırlatması yaptı.

BÜYÜKŞEHİR KONYASPOR'U DESTEKLEMELİDİR

Profesyonel spor birimleri kurmanın elzem olduğunu ifade eden Hüseyin Aslan, "Günümüzde spora bilimsel destek vermedikçe sporda başarılı olma şansınız yok. Acilen Konya Büyükşehir Belediyesi’nin Spor Araştırma Geliştirme Başkanlığı’nı aktive etmek zorundadır. Aksi takdirde Konya’da sporun gelişmesine ve Konyaspor’a katkı sağlamak mümkün olmaz. Bunun için Spor Araştırma Geliştirme Başkanlığı’nın altında Profesyonel Spor Birimleri kurulmak zorunda. Profesyonel Spor Kulüpleri Birimi, Büyükşehir Spor Araştırma Geliştirme Başkanlığı’na üye olursa Büyükşehir, Konyaspor’u ekonomik olarak desteklemek zorunda. Ama bunu desteklerken bu birimin içerisinde sporcu alması için bir menajer grubu olması gerekir. Ayrıca Konyaspor’un tüm harcamaları bu bahsettiğim başkanlık tarafından yapılması gerekir." dedi.

MEVCUT SİSTEMDE PARALAR SPORCUYA YANSIMIYOR

Sporcuyu da ödüllendirmek gerekir ifadesini kullanan Dr. Hüseyin Aslan, "Spor Araştırma Geliştirme Başkanlığı’na bağlı olarak Amatör Spor Kulüpler Birimi kurulmalıdır. Amatör spor kulüpleri eğer Amatör Spor Kulüpler Birimi’ne üye olursa belediye tarafından bu birimin desteklenmesi gerekir. Günümüzde Gençlik Spor İl Müdürlüğü’ne bakanlıktan para geliyor. Gençlik Spor İl Müdürlüğü de o parayı amatör spor kulüplerine veriyor ve bu para bir şekilde sporcuya yansımıyor. Dolayısıyla amatör spor yapan sporcular kendi imkânlarıyla spor yapmaya çalışıyor. Bu da aileye büyük bir külfet getirdiği için sporunu düzenli olarak yapamıyor. Bir amatör spor kulübü, bu başkanlığa üyeyse bu birimin görevlileri gidip gerçekten spor yapılıyor mu, kaç sporcu ve kaç antrenör olduğunu da tespit edecek. Sporcuların ve antrenörlerin hesap numaralarını alacak ve geliş gidişleri, yemek masrafları ve malzeme ihtiyaçları ne kadar tutuyorsa antrenörlerin hesaplarına bu paralar yatırılacak ve para direkt olarak sporcu ve antrenöre yansıyacak. Amatör spor kulüpleri yetiştirdiği sporcuyu bir başka kulübe sattığı zaman sattığı sporcunun %75’ini kendi kulübüne, %25’ini de belediyenin kurmuş olduğu başkanlığa vermesi gerekir. Eğer amatör spor kulübü başarısızsa üyelikten de düşürülecek. Amatör spor kulüplerine destek verilecekse bu birim kurulup bu şekilde destek verilmesi gerekiyor." diye konuştu.

 

PERFORMANS ÖLÇÜM VE YETENEK BİRİM MERKEZİ KURULMALI

Sporcu ve kulüplerin performanslarının sürekli kontrol edilmesi gerektiğini de vurgulayan Aslan, "Bu başkanlığın altında Performans Ölçüm ve Yetenek Birim Merkezi’nin kurulması gerekir. Takımın performans ölçümlerini yapacak ve rapor edip başkana verecek. Başkan bunu değerlendirecek ve takım sürekli Performans Ölçüm ve Yetenek Birim Merkezi tarafından takip edilecek. Konya’daki çocuklar rastgele bir spor dalına değil de bu birim merkezinde dayanıklılığı ölçüldükten sonra hangi sporu yapmaya meyilliyse o spora yönlendirilecek. Bu olmazsa olmazdır." ifadesini kullandı.

KURULACAK KOMPLEKSLER VATANDAŞA DA AÇIK OLMALI

Spor kompleksleri daha çok bölgeye kurulmalıdır diyen Aslan, "Bu birimlerin yanında alt yapı tesislerinin planlanması biriminin de kurulması lazım. Konya’da mahalle içlerinde çocukların ve amatör spor yapan kişilerin rahat gidip geleceği yerleri tespit edecek ve oralara spor kompleksleri kuracak. Bu yalnızca amatör sporu değil o mahalledeki spor yapmak isteyen vatandaşa da hizmet sunacak. Konya’da bu bahsettiğim taslak faaliyete geçirilmediği sürece gerçek manada spor faaliyetlerinin yürütüldüğü söz konusu olamaz." şeklinde konuştu.

DESTEK ÇOK BAŞARI YOK

Hükümetin spor için çok büyük imkânlar ayırdığını da söyleyen Dr. Hüseyin Aslan, "Türkiye saha, tesis, malzeme bakımından dünyanın gerisinde bir ülke değil. Ama bakıyoruz ki olimpiyatlarda 42. sırada. 2015 yılında eski parayla 1 katrilyon 650 milyar, 2016’da 1 katrilyon 717 milyar, 2017’de 1 katrilyon 819 milyar para harcandı. 2019 yılında da bu rakamlar 2 katrilyona yükseliyor.  Baktığımız zaman parada da malzemede de hiçbir şeyde sorun yok. Ama bu nereden kaynaklanıyor, neden araştırılmıyor? Beden eğitimi öğretmenleri branşlarına göre olimpiyatlara sporcu hazırlayıp göndermelidir. Beden eğitimi derslerinde çocuklara top veriliyor ve rastgele oyun oynattırılıyor. Bu gibi sorunların önüne geçmek için beden eğitimi dersleri kaldırılmalı, yerine seçmeli olarak resim, müzik ve spor dersleri konulmalı. Ortaokulda sporu seçen bir öğrenci bir de branş seçmek zorunda olacak. Ortaokul, lise ve üniversitede bu sporu haftada 3, günde 2 saat olmak üzere yapmak zorunda olacak. Bir çocuk ortaokulda il bazında derece yaptıysa istediği liseye gitme hakkı verilecek. Lisede okurken Türkiye’de derece yaptıysa da istediği üniversiteye gitme hakkı verilecek. Üniversitede dünya ve Avrupa’da derece yaptıysa bitirdiği bölümle ilgili istediği yerde iş imkânı verilecek ve ödül yönetmeliği de bundan ibaret olacak. Eğer bunu getirin, değil olimpiyatlarda 42. Olmak, Amerika, Rusya, Çin’in arkasından gidiyor olabiliriz." dedi.

M. Ali Elmacı-Memleket

 

 

 

 

Spor Haberleri

UEFA Şampiyonlar Ligi’nde yarı final
Konyaspor'un ne yaptığını anlayan var mı?
Fenerbahçe'nin Yüksek Divan Kurulu Başkanı Şekip Mosturoğlu oldu
Akşehir Olimpik ve Paralimpik Spor Kulübü finalde
Eczacıbaşı Dynavit, ’Yılın Kadın Spor Takımı’ seçildi