Türk Öğrencilere YÖK'ten Müjdeli Haber: Ukrayna Modeli İran İçin Devrede

YÖK, İran-İsrail savaşı nedeniyle eğitimi kesintiye uğrayan Türk öğrenciler için yatay geçiş ve özel öğrencilik kapılarını açtı. Başvuru şartları ve tüm tarihler netleşti.

İran ile İsrail arasında patlak veren savaşın ortasında kalan Türk öğrenciler için Yükseköğretim Kurulu (YÖK) kritik bir karar aldı. Bölgedeki yükseköğretim kurumlarında eğitim gören Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gençlerin mağduriyet yaşamaması adına harekete geçen YÖK, Türkiye'deki üniversitelere yatay geçiş ve özel öğrenci statüsüyle eğitim olanağı tanıdı. Üniversitelere resmi yazıyla iletilen karara göre şartları sağlayan öğrenciler, eğitimlerine kaldıkları yerden Türkiye'de devam edebilecek.

Yatay Geçişte Sınav ve Puan Şartı Aranacak

Düzenlemeden faydalanmak isteyen öğrencilerin, kayıt yaptırdıkları yıl ÖSYS/YKS'ye girmiş olmaları ve ilgili programın taban puanını ya da başarı sırasını karşılamaları gerekiyor. SAT, ACT, Abitur ve Uluslararası Bakalorya (IB) gibi uluslararası geçerliliği olan sınav puanlarıyla İran'da üniversiteye başlayan öğrenciler de belirlenen kriterleri sağladıkları takdirde başvuru hakkı elde edecek. Türkiye'deki üniversiteler kontenjanlarını kendileri belirleyecek ancak ortaöğretimini Türkiye'de tamamlayanlar için bu oran toplamda yüzde 40'ı geçemeyecek. Alınan derslerin denkliğini ise üniversitelerin intibak komisyonları karara bağlayacak.

Kritik Başvuru Takvimi Açıklandı

Eğitimine Türkiye'de devam etmek isteyen öğrenciler için süreç oldukça hızlı işleyecek. Başvurular 14-18 Eylül tarihleri arasında doğrudan üniversitelere yapılacak.

  • Başvuru Tarihleri: 14 - 18 Eylül 2026

  • Sonuçların İlanı: 25 Eylül 2026

  • Asıl Aday Kesin Kayıt: 28 - 29 Eylül 2026

  • Yedek Liste İlanı: 30 Eylül 2026

  • Yedek Aday Kayıtları: 1 - 2 Ekim 2026

Şartları Sağlayamayanlara Özel Öğrencilik Hakkı

Yatay geçiş puan şartlarını karşılayamayan örgün eğitim öğrencileri de unutulmadı. Bu durumdaki gençler, Türkiye'deki üniversitelerde özel öğrenci statüsünde ders alabilecek. Öğrencinin akademik durumu ve kayıtlı olduğu yıl dikkate alınarak verilecek bu imkan için başvurular 1-2 Ekim 2026 tarihlerinde alınacak. Özel öğrenciler girdikleri üniversitenin disiplin ve sınav kurallarına tabi olacak; aldıkları dersleri gösteren onaylı belgeyi alabilecek ancak diploma hakkı elde edemeyecek.

Ukrayna Modeli İran İçin Devrede

YÖK, çatışma bölgelerindeki Türk öğrencileri koruma altına alma stratejisini daha önce de uygulamıştı. 2022 yılında Ukrayna savaşı sonrası mağdur olan öğrenciler için izlenen yol haritası, İran'daki çatışmalı ortam nedeniyle eğitimleri riske giren gençler için de emsal teşkil etmiş oldu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri

Konya Büyükşehir Üniversite Bursu Başvurusu Ne Zaman?
KONYA'DA BAŞLADI TÜRKİYE'YE YAYILIYOR
İstanbul'da asker sahada olacak
5 yıldızlı otel konforunu aratmayan deniz manzaralı yurt
KPSS Alan Bilgisi Sınavı Başlıyor