Türkiye Yazarlar Birliği’nin öncülüğünde, Kırgızistan Yazarlar Birliği ve Manas Üniversitesi’nin işbirliği ile Kırgızistan'ın Başkenti Bişkek'te düzenlenen Türkçe’nin 10. Uluslararası Şiir Şöleni’ne katılan TBMM İdare Amiri ve AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Kabakcı, beraberindeki gazetemiz Yazı İşleri Müdürü M. Ali Köseoğlu’na hem geziyi hem de Türk dünyasının bugünkü durumunu değerlendirdi. Türk dünyasında birliğin önemini vurgulayan Kabakcı, bunun sağlanması için ‘derdi olan’ insanlara ihtiyaç bulunduğunu söyledi. Kabakçı, Türkiye Kırgızistan ilişkilerinin devlet başkanları ve hükümetler düzeyinde iyi olduğunu belirterek bunun değişken bir yapı arz edebileceğine dikkat çekti.
GÖNÜL İLİŞKİLERİ GELİŞTİRİLMELİ
Hem Kırgızistan’la hem de diğer Türk dünyasıyla gönül ilişkilerinin genişletilmesi gerektiğini söyleyen Kabakcı, “Hükümetler arası ilişki değişkenlik arz edebilir. Özellikle Orta Asya gibi bağımsızlığını yakın zamanda elde edebilmiş fakat iç ve dış sorunlarını yeterince çözememiş ve dış baskıların yüksek düzeyde olduğu ülkelerle ilişkileri geliştirmek için, halklar arası kardeşlik bağının kuvvetlendirilmesi gerekmektedir. Karşılıklı olarak bu ülkelerle temasa geçilmeli, vatandaşlarımızın bu ülkelerden insanları evlerinde misafir etmeleri sağlanmalı, bu ülkelere misafir olarak gidip halklar arası dostluk bağının kuvvetlenmesi sağlanmalıdır” diye kaydetti.
ORTAK YATIRIMLAR YAPILMALI
Dünya üzerinde yaşayan Türkleri ‘aynı kökten beslenen, aynı kökten güç ve kudret alan ulu bir çınara’ benzeten Kabakcı, “Türk Dünyası’nın sorunları ortak sorunlarımızdır. Nasıl Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ meselesi bizim meselemiz ise, KKTC durumu da hepimizin meselesi olması lazım. Bu çınarı uzun ömürlü kılabilmek için Türk Milletine sahip çıkmalıyız” şeklinde konuştu.
TÜRK ÖĞRENCİLERLE BULUŞTU
Bişkek’te kurulu Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi’nde okuyan Türk öğrencilerle bir araya gelen Kabakcı, öğrencilere de tavsiyelerde bulundu. Öğrencilere, Türkiye’den kilometrelerce uzakta fakat gönül birlikteliğinin imar edilmesi gereken bir ülkede olduklarını hatırlatan Kabakcı, “Sizlere büyük görevler düşüyor. Türkiye’nin birer gönüllü elçileri olarak, her iki ülke arasında oluşması gereken muhabbet köprüsünü sizlerle kuracağız. Türkiye olarak burada okuyan bütün öğrencilerimizin her zaman, her türlü sorunlarında yanlarındayız” dedi. Kabakcı daha sonra öğrencilere iletişim bilgilerini vererek her türlü sorunda kendisine ulaşabileceklerini belirtti. Türkçe’nin 10. Uluslararası Şiir Şöleni’ne Konya’dan Kabakcı’nın yanı sıra M. Ali Köseoğlu, Osman Özbahçe, Vural Kaya, Osman Bozdemir ve Salih Yılmaz da katıldı. memleket.com.tr