Toroslar'da Kekik Mesaisi Başladı: Dünyanın Gözü Akseki'nin "Karabaş" Kekiğinde!

Antalya'nın Akseki ilçesindeki Toros Dağları'nda kekik hasadı başladı. Rakımı 2 bin metreyi bulan yaylalarda toplanan ve demeti 50 liradan satılan kekik, yüksek karvakrol oranıyla dünya pazarının da gözdesi konumunda.

Antalya'nın Akseki ilçesinde, Toros Dağları'nın 800 ile 2 bin metre rakım arasındaki sarp kayalıklarında doğal kekik hasadı tüm hızıyla sürüyor. Sabahın ilk ışıklarıyla dağların yolunu tutan yöre halkı, bitki köklerine zarar vermemek adına bıçak ve makas yardımıyla titiz bir çalışma yürütüyor. Yıllardır devam eden bu geleneksel yöntem, bölge sakinleri için hem kışlık bir hazırlık hem de aile bütçelerine katkı sağlayan önemli bir ekonomik gelir kaynağı oluşturuyor. Toplanan şifalı bitkilerin bir demeti pazarda yaklaşık 50 liradan alıcı buluyor.

Kalitenin Sırrı Yüksek Karvakrol Oranında

Bölgede yetişen türler arasında özellikle Thymus spicata olarak bilinen karabaş kekiği öne çıkıyor. Uzmanların gerçekleştirdiği bilimsel araştırmalar, Akseki ve çevresinde yetişen kekiklerden elde edilen yağlarda karvakrol oranının yüzde 70'in üzerinde olduğunu gösteriyor. Yüksek etken madde oranı sayesinde güçlü biyosidal özellikler taşıyan bu endemik zenginlik, kokusu ve aromasıyla diğer türlerden belirgin şekilde ayrılıyor.

Türkiye Kekik İhracatında Dünya Liderleri Arasında

Dünyada yüzlerce bitki "kekik" adıyla anılırken, Türkiye'de yaklaşık 33 farklı çeşitten kekik yağı elde ediliyor. Toros Dağları'nın sunduğu bu eşsiz aromatik zenginlik, Türkiye'yi uluslararası pazarda stratejik bir konuma taşıyor. Akseki yaylalarından özenle toplanıp kurutulan yüksek kaliteli kekikler; başta Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve Avrupa ülkeleri olmak üzere dünya genelinde birçok pazara ihraç edilerek ülke ekonomisine büyük katkı sağlıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

ANTALYA Haberleri

Hayalet Traktör Dehşeti: Sürücüsüz Çalışıp Ahırı Yaktı!
Alevlerden korunmak için kendini toprağa gömmeye çalışan kaplumbağayı ekipler kurtardı
BİR İZMARİT D-400'Ü BİRBİRİNE KATIYORDU
Akdeniz’de Kızıldeniz Sürprizi: 24 Yıl Sonra Yeniden Görüldü
Antalya'daki yangının ardından üzen manzara görüntülendi