Antalya’nın Akseki ilçesine bağlı 1900 rakımlı Çimi Yaylası, yaz mevsiminde göç eden Yörüklerin geçici evi olmaya devam ediyor. Elektriğin bulunmadığı yaylada vatandaşlar, derinliği 40 metreyi bulan obrukları doğal buzdolabı gibi kullanıyor. Özellikle süt ürünlerinin muhafazasında kullanılan bu doğal yapı, halkın vazgeçilmez geleneklerinden biri.
Obruklarda Kar Yazın Bile Eriymiyor
Yaylanın Kuyu mevkii olarak bilinen bölgesindeki en büyük obruk, kışın yağan karla doluyor. Bu kar, yazın en sıcak günlerinde bile erimiyor. Bölgede yaşayan çobanlar ve yaylacı aileler, sıcaklığın sıfır ile 5 derece arasında değiştiği obruklara peynir, yoğurt ve tereyağı gibi ürünlerini yerleştiriyor.
"Her Ailenin Ürünü İşaretlidir"
72 yaşındaki Hasan Arıcı, çocukluğundan beri her yaz Manavgat’tan yaylaya göç ettiğini belirterek, "Buradaki gelenek atalarımızdan kalan bir gelenek. Asırlardır devam ediyor. Kimse, kimsenin malına dokunmaz. Herkes ürününü işaretli şekilde bırakır" dedi. Arıcı, Mayıs ayından itibaren ürünleri obruğa koyduklarını, Ekim-Kasım aylarında yayladan ayrılırken geri aldıklarını söyledi.
"Derinliği 40 Metre, Soğukluğu Eksi Derecelerde"
Obruğun dağın zirvesinden itibaren 80-85 metre aşağıda bulunduğunu aktaran Arıcı, içeri girmenin dar bir kaya aralığından mümkün olduğunu belirtti. Arıcı, “Obruğun içi daima soğuk. Eski kar ile yeni kar karışır, kar hiçbir zaman bitmez. Yaylada yaşayan herkes buradan kar taşıyarak içme suyunu bile soğutur” diye konuştu.
"Organik Soğuk Hava Deposu"
Yaylada hayvancılıkla uğraşan Bilal Arıcı ise obruğun tam anlamıyla organik bir soğuk hava deposu olduğunu vurguladı. Arıcı, “Antalya merkezde hava 35-40 dereceyken burada sıcaklık sıfırın altına iniyor. Bu sayede ürünler bozulmadan aylarca saklanabiliyor” ifadelerini kullandı.
Tulum Peynirinin Lezzeti Bir Başka
Bilal Arıcı, yaylada üretilen peynirlerin en kalitelisinin deri tulumlara basılan tulum peyniri olduğunu söyledi. “Eskiden peynirler sadece deriye basılırdı, şimdi bidon da kullanılıyor ama tulumun tadı ve kalitesi çok farklıdır” dedi.
Keçilerden Alınan Süt, Kar Obruğunda Lezzete Dönüşüyor
Nisan ve Mayıs aylarında Manavgat’tan yaylaya göç ettiklerini belirten Arıcı, “Keçilerimizin sütünden yağ ve peynir üretip bunları derin kar obruğunda 3-4 ay saklıyoruz. Göç zamanı geldiğinde ise bu ürünleri pazara götürüyoruz” diye konuştu.