"Toprak bebek" yaşam savaşını kazandı

28 haftalıkken bin gram ağırlığında dünyaya gelen ve ikizi doğumdan 5 gün sonra yaşamını yitiren Toprak bebek, geçirdiği zorlu kalp ameliyatı sonrasında hayata tutunmayı başardı - Anne Gülhan:- "Doktorlar bize her şeye hazırlıklı olmamız gerektiğini söyle

ANKARA (AA) - DUYGU YENER - 28 haftalıkken bin gram ağırlığında dünyaya gelen ve ikizi doğumdan 5 gün sonra hayatını kaybeden Toprak bebek, geçirdiği zorlu kalp ameliyatı sonrasında yaşam savaşını kazandı.

Emel ve Kürşad Gülhan çiftinin üçüncü çocukları olan Toprak bebek ile ikizi, gebeliğin 28. haftasında dünyaya geldi. Ancak Toprak bebeğin ikizi doğumdan 5 gün sonra yaşam savaşını kaybetti. Prematüre doğan Toprak bebek, kalbindeki delik nedeniyle Dr. Sami Ulus Kadın Doğum Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde kalp ameliyatı oldu. Yaklaşık 3 ay hastanede kalan Toprak bebek, yaşama tutundu.

Yaşadıklarını AA muhabirine anlatan anne Emel Gülhan, 28. haftada bin gram ağırlığında dünyaya gelen bebeklerinin şu anda 5,5 aylık olduğunu söyledi. Gülhan, erken doğduğu için bebeğin akciğerinin gelişemediğini söyledi.

- "Sabır ve dua ile üstesinden geldik"

Kalbindeki delik nedeniyle bebeğinin ameliyat olduğunu anlatan Gülhan, şöyle devam etti:

"Doktorlar bize her şeye hazırlıklı olmamız gerektiğini söyledi. O endişeyle yaşamak çok zor bir duygu. Gecelerimiz, sabahlarımız birbirine karışmıştı, zaman bir türlü geçmiyordu. Sadece dua ediyorduk. Çok şükür sabır ve dua ile üstesinden geldik. Bir kızım ve bir oğlum daha var. Bunlar bizim mucize ikizlerimizdi. Maalesef eşini kaybettik. Allah Toprak'ı bize bağışladı."

Hastanede kaldığı süre içinde bebeğini günde sadece iki kez görebildiğini ifade eden Gülhan, o anları bir türlü unutamadığını, bebeğinin sürekli serum aldığı anların gözünün önünden gitmediğini söyledi.

Anne Gülhan, prematüre bebeğe sahip aileleri gördüğü zaman çok duygulandığını, onların yaşadıklarını çok iyi anladığını dile getirdi.

Baba Kürşad Gülhan ise eşinin daha önce iki kez normal doğum yaptığını, prematüre bebeklerinin olacağını hiç tahmin etmediklerini anlatarak şunları aktardı:

"Toprak bebeğimizin kalbinde bir delik olduğu ve operasyona girmesi gerektiği söylendi. 1 kilogram doğmuştu, şu an 5 kilograma ulaştı. 82 gün boyunca hastanede sabah ve akşam görüş saatlerini iple çekerek mücadelesine destek olmaya çalıştık. Bebeğimizin ismi Toprak. Amcası hastanedeki mücadelesinden dolayı 'Diren' ismini koydu. Doğum öncesinde Gökalp ve Göktürk olarak düşünmüştük. Göktürk'ü kaybedince Gökalp'in de ismini Toprak olarak değiştirdik. Bizim mucizemiz ve tesellimiz oldu. Zor süreç, Allah hiç kimseye yaşatmasın. Acılarla, mutluluklarla imtihan oluyoruz. Sevgimizi evladımıza vermeye çalışıyoruz."

- "Prematüre bebeklerin yüzde 30'unda kalp sorunu ortaya çıkıyor"

Yenidoğan Uzmanı Doç. Dr. Abdulllah Kurt, Toprak bebeğin 14 günlükken hastanelerine cerrahi operasyon için gönderildiğine işaret ederek şöyle konuştu:

"Kalbindeki bir damarın açık olması nedeniyle solunum cihazına bağlı olarak bize gelmişti. İlaç tedavisine rağmen delik kapanmamıştı. Çocuk Kardiyoloji bölümü ile yaptığımız değerlendirme sonucunda operasyon kararı verildi. Operasyon neticesinde bebeğin solunum cihazındaki desteğini kademeli olarak azalttık. Kalbindeki sorun giderildi, genel beslenmesi gayet iyi."

Kalp Damar Cerrahı Op. Dr. Murat Koç ise operasyonla ilgili şunları kaydetti:

"Akciğer dolaşımı rahatladığı için çocuğun kalp yetmezliği tablosu ve diğer organ fonksiyonlarındaki bozukluklar hızlı olarak düzelmeye başladı. Bunlar toparlandıktan sonra çocuğun gelişimi rahatlamış oldu. Rahat bir şekilde annesine teslim edebildik. Hastanede kalma süreci prematüre olmasından kaynaklı. Doğumdan sonra konjenital kalp hastalıkları yüzde 6 oranında görülüyor. Prematüre bebeklerde ise bu oran yüzde 30'a kadar çıkmaktadır. Bunların bir bölümü ilaç tedavisi ile kapanabilmekte, yaklaşık yarısında cerrahi müdahale ihtiyacı olmaktadır."

AA

Sağlık Haberleri

Vücut direncinizi nar ile artırın
SGK, kayıt dışı istihdamla mücadele ediyor
Bahar yorgunluğu deyip geçmeyin: Haberci olabilir
Aşı Karşıtlığı ve Yetersiz Aşılama Kızamık ve Boğmaca Vakalarını Artırıyor
Çocuklardaki bu belirtilere dikkat: Hemen hastaneye gidin