Ailelerin ve çocukların 8.sınıfta korkulu rüyası olan TEOG sınavlarının önemine değinen Uza sınavdan korkmak yerine sınav hakkında bilği edinmeleri gerektiğini vurguladı.
Temel Eğitimden Orta Eğitime geçiş olarak adlandırılan ve daha önceki adı OKS, SBS olan ve 3 yıldır da TEOG olarak uygulanan sınavın amacı tek bir sınav yerine 12 sınav yaparak öğrencinin sınav stresini azaltmak. Bogaziçi etüt merkezi Kurucusu Cafer Uza öğrencilere ve velilere sınavdan korkmamaları gerektiğini, bunun aksine sınav hakkında bilgi edinerek sınava hazırlanmalarının daha faydalı olacağını kaydetti. Uza Velilerin önceden sınav sistemi hakkında bilgi edinmeleri ve ona göre hazırlık yapmaları gerektiğine değinerek; “Biz Boğaziçi etüt merkezi olarak yaz döneminde öğrencilerimize 1 aylık TEOG Kursu yapıyoruz. Buradaki hedef öğrencinin TEOG sınavını tanıması ve 1. TEOG konularının hızlıca bitirip öğrenciyi sınava erkenden hazırlamış oluyoruz. Böylece öğrenci bir adım önde oluyor” dedi.
Eğitimdeki yanlışın düzeltilmesi gerektiğini vurgulayan Cafer Uza TEOG sınavları sonucunda tercihlerde yanlışlıklar yapıldığını vurgulayarak; “Öğrenciler sınav sonunda tercih yaparken puana göre tercih yapıyor bu yanlış. Tercih yapılırken öğrencinin puanının yanı sıra yeteneği göz önünde bulundurulmalı ve tercih ona göre yapılmalı. Puanı iyi olan ancak yeteneği çok üst seviyede olan öğrenciler var. Bu öğrenciler buna göre yönlendirilmeli. Bu konuda da biz velilerle etüt merkezi oluşturarak onları bilgilendirerek yönlendiriyoruz” diye konuştu. Leyla Alemdar - Memleket