'Televizyon eve hapsetti'

Eskişehir'de bir etkinliğe katılan ünlü yönetmen Halit Refiğ, Türk sinemasının başlıca seyircisini ailelerin oluşturduğunu söyledi ve televizyonun etkilerine dikkat çekti.

Yönetmen Halit Refiğ ve sanatçı Tanju Gürsu, Eskişehir Tepebaşı Belediyesi tarafından düzenlenen etkinlik kapsamında söyleşiye katıldı. Televizyon öncesi dönemde Türk sinemasının başlıca seyircisini ailelerin oluşturduğunu ifade eden Yönetmen Halit Refiğ, şöyle konuştu: Aileler, Türk filmi seyretmek için bir araya gelirdi. Yönetmenler, ailelerin ortak değerlerine hitap eden filmler yapmaya gayret ederdi. Televizyon geldikten sonra özellikle 1990'dan itibaren aile seyircisi sinema salonlarını bıraktı. Evlere kapandı. Türkiye'de sinemaların bir çoğu kapandı. Bu dönemde yazlık sinemalar tamamen ortadan kalktı.

Sosyal iletişim büyük ölçüde ortadan kalktı. Televizyonun insanları eve bağımlı hale getirmesi, komşusundan, aile fertlerinden, toplumun diğer kesimlerinden koparması insanlarda yalnızlık duygusu doğurdu.

Sanatçı Tanju Gürsu da yıllar önce Türk sinemasının bir gecede yüz binlerce kişiye hitap ettiğini belirterek, o dönem kırılan seyirci rekorlarının "egale" edilmesini beklediklerini bildirdi.

Kültür Sanat Haberleri

Hierapolis’te Yeni Dönem: Antik Kentin Ruhuna Dokunan Modern Dokunuş
Atıklardan yaptıkları müzik aletleri ile konser verdiler
Antalya'da Şafak Vakti Sıra Dışı Manzara
Alanya Kalesi'nin 800 Yıllık Sırrı
Türkiye’de Sadece 7 Tane Kaldı: İşte Küllerinden Doğan Mavi Değirmen