TBMM (AA) - TBMM Genel Kurulunda, Alman Meclisinin Ermeni iddialarına ilişkin karar tasarını kabul etmesinin yankıları devam ediyor.
AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, tarihi tarihçilerin konuşacağını ve toplumla paylaşacağını belirtti.
Politikacıların görevinin, günceli değerlendirmek ve geleceği kurmak olduğunu vurgulayan Bostancı, "Soykırım iddialarını, dünyanın ortak barış içinde, birlikte yaşama idealine hizmet edici, özelde Türkiye-Ermenistan ilişkilerine katkı sağlayıcı bir iş olarak görmeyiz. Tarihi çarpıtmadan bir gelecek çıkmaz." dedi.
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Ermeni iddialarının 2003'e kadar 8-9 ülkenin parlamentosunda görüşüldüğünü anımsattı.
Özel, "Ancak Rusya Federasyonu 2005'te, Kanada 2004'te, Fransa 2006'da, İsviçre 2003'te, Slovakya 2004'de, Hollanda, Polonya, Venezuela, Litvanya, Şili, İsveç ve Almanya… Bugün Hükümetin bu işten kendisine bir ders çıkarması Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının da AKP Hükümetinin Türkiye'yi dış politikada nasıl yalnızlaştırdığını görmesini ümit ediyoruz." ifadesini kullandı.
Bostancı, ortak bir metin çıkartmaya çalışırken bunu bir tür AK Parti eleştirisi fırsatına ve vesilesine dönüştürücü yaklaşımı doğru bulmadığını bildirdi.
Yeniden söz alan Özel, "Bugün Türkiye bir doğal afetle karşılaşmadı. Bu elbette ortak üzüntü ama bir sebebi var. Bunun sebebi, bugün sorumluluğunu yerine getirmeyenlerdir." karşılığını verdi.
Bostancı da gündelik siyasi rekabetin ötesinde, toplumun ortak konusuna ilişkin tutumun, milli bir tutum olması gerektiğine değindi.
MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, "1965'ten 2000 yılına dek 35 yılda 10 sözde soykırım tanıma hadisesi var fakat son 14 yılda 13 yeni tanıma gerçekleşmiş, bazıları da 9 defa bu tanımalarını yenilemiş. Bu, dış politika başarısızlığının göstergelerinden birisidir." dedi.
-"Ecdadımızın şanlı tarihi ortada"
CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, bugün Almanya Parlamentosunda gerçekleşen oylamanın "Türk dış politikasının çöküşü" olduğunu savundu. Gök, "Dış politikada lobi faaliyetleri eğer en yakın ilişki içerisinde olduğumuz bir ülkeyi dahi etkilemekten aciz duruma düşmüşse, bu Türkiye'nin dış dünyada itibarının geldiği en son noktayı göstermesi açısından ibret vericidir. Bu kararı iktidar partisi kınamakla kalmamalı, kendilerini gözden geçirmeli, dış politikalarını gözden geçirmelidir." ifadesini kullandı.
AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, Almanya'da alınan kararı kınadığını bildirdi.
"Ecdadımızın şanlı tarihi ortadadır. Bu konuda tarihçileri ve bilim adamlarını sonuna kadar göreve çağırdık ve arşivlerimizi de her zaman bu konuda araştırma yapmak isteyenlere açtık." diyen Muş, şunları kaydetti:
"AK Parti hiçbir zaman ayrımcı bir dil ve bir politika uygulamamıştır. Faşizm ise ne AK Parti'nin ne yakınından ne yöresinden geçmiştir. Ülkenin tamamını kucaklayan, ülkenin birliğini beraberliğini önceleyen politikalar uygulamıştır ve bu uyguladığı politikalar da milletten takdir gördüğü için AK Parti kesintisiz 2002'den itibaren iktidarda tutulmaktadır. Faşist uygulamaları olanlar Türkiye'de hiçbir zaman iktidar olamazlar, olamamışlardır. AK Parti ne bölgesel ne de isteğe dayalı siyaset ve politika hiçbir zaman yapmamıştır. AK Parti'nin insanı, milleti önceleyen bir politika felsefesi vardır."
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili Anayasa değişikliğinin Cumhurbaşkanına gönderilmesinin üzerinden on günü aşkın bir süre geçtiğini belirterek, "Parlamentonun bu konuda süratlice karar vermesini isteyen sayın Cumhurbaşkanının bu konuda bu Anayasa değişikliğini bekletmesini doğru bulmuyoruz. İvedilikle bu konuda karar oluşturulmalı ve bu onay verilmelidir." dedi.
Vural, "Menbiç'e YPG'yle ABD operasyon yapıyor ve Fırat'ın açıkçası batısına geçmiş durumdadır. Bu konuda kirli ve pis bir oyun oynanmaktadır. Hükümetin bu konuda neden bir tepki koymadığını da anlayabilmiş değiliz." ifadesini kullandı.
AA