Taşıtlardaki güvenlik sistemi hayat kurtarır

Taşıtlarda alınan pasif güvenlik sistemleri kaza anında sürücü ve yolcuların yaralanma ve ölüm oranlarını ciddi derecede azaltıyor.

Türkiye Makine Mühendisleri Odası Konya Şubesi Başkanı İsmail Özkarakaya taşıtlara konulan güvenlik sistemlerinin öneminin büyük olduğunu kaydederek, “İnsanların hayatını kurtaran güvenlik araçlarından biri de hava yastıklarıdır. Hava yastıkları önden ve öne yakın çarpmalar için tasarlanmış güvenlik donanımlarıdır. Bu tip trafik kazalarında ölen kişilerin yarısından daha fazlası güvenlik donanımı olmadığı içindir. Hava yastığı kafa ve göğüs yaralanmalarını azaltmak üzere ve çarpmanın şiddeti orta veya ciddi düzeyde ise açılacak şekilde tasarlanmıştır. Bu, hava yastığının yaklaşık olarak saatte 20 kilometrenin üzerindeki hızlarda meydana gelen çarpmalarda açılacağı anlamına gelir. Hava yastığının görevini yerine getirebilmesi için, içinde tutulduğu hazneden saatte yaklaşık 320 kilometreye eşit bir hızla çıkması gerekir. Bu özellikle çocuklar olmak üzere, çok yakın oturan kişilere zarar verebilecek çok büyük bir güç anlamına gelir” diye konuşarak hava yastıkları konusunda da dikkat edilecek hususlar olduğunu dile getirdi. Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Otoyol Trafik Güvenliği Dairesi (HTSA) tarafından yapılan bir çarpışma deneyinde emniyet kemeri ve hava yastığının birlikte kullanımının ciddi kafa çarpmalarının yüzde 75’ini, ciddi göğüs yaralanmalarının yüzde 66’sının önlenmesinde etkili olduğunun görüldüğünü söyleyen Özkarakaya, emniyet kemeri ve hava yastığının insanların hayatlarının kurtulmasındaki önemi üzerinde durdu.

ÇOCUKLAR ARKA KOLTUKTA OTURMALI

Çocukların ön koltukta seyahat etmesinin oldukça tehlikeli olduğu söyleyen Özkarakaya, “Çocuklar hava yastığı olsun olmasın arka koltukta oturmalıdır. Bir çocuk asla ön koltukta geriye dönük çocuk koltuğu içinde seyahat etmemelidir. Çünkü çocuk koltuğu bu durumda fırlayan hava yastığına çok yakın bir konumdadır. Ön koltukta oturan çocuklar eğer emniyet kemeri uygun olmayan bir şekilde bağlanmışsa, emniyet kemeri yoksa doğru pozisyonda oturmuyorlarsa veya emniyet kemerinin doğru bağlanması için boyları çok küçükse ölümcül bir risk altındadırlar. Bir çarpma anında kolayca öne fırlayabilirler ve şişen hava yastığı başlarına veya boyunlarına şiddetle çarpabilir. Çocuklar için en önemli olan yön, yaş ve boylarına en uygun çocuk güvenlik koltuklarında kemerleri bağlı olarak arka koltukta oturmalarıdır” diye konuştu.

ALINACAK ÖNLEMLER SİZİ KORUYACAK

Sürücü ve tüm yetişkin yolcuların muhakkak emniyet kemerlerini takması gerektiğinin altını çizen Özkarakaya, boyları 1 metre 65 santimden kısa olanların emniyet kemerlerini doğru biçimde takmalarını ve koltuklarını geriye çekmiş olarak seyahat etmelerini istedi. Araçlarda hava yastığının olmasına rağmen bireylerin emniyet kemeri takmaması durumunda ciddi şekilde yaralanabileceğini hatta ölebileceğini söyleyen Özkarakaya, “Bir çarpma anında emniyet kemeri takıyor olmak, kişinin içeride bulunan şeylere çarpmasını engelleyebilir. Hava yastığı yalnızca tamamlayıcı bir önlemdir. Bir başka deyişle hava yastığı, aracın ön kısmının bir yere çarpması halinde açılmak üzere tasarlanmıştır. Aracın yuvarlanması, yandan, arkadan çarpma halinde veya düşük hızlardaki çarpışmaları için tasarlanmamışlardır.

Son teknolojiye sahip taşıtlarda özellikle arkada oturan yolcular ve çocuklar için de hava yastıkları tasarlanmıştır. Yan kapıların iç üst kısımlarına yerleştirilen bu hava yastıkları yandan çarpışmalarda ve taşıtın devrilmesi halinde açılarak yaralanma ve ölümlerde ciddi azalmalar sağlamaktadır” dedi.

Son zamanlarda arka kapı camı otomatiğinin çocuklar için tehlike oluşturduğunu söyleyen İsmail Özkarakaya, “Arka camların otomatik olarak herhangi bir sarkma anında durması veya sistemin off (kapalı) konumuna gelmesine için çok hassas donanıma ihtiyaç vardır. Son teknolojiye sahip üst sınıf araçlar bu donanım var iken bazı araçlarda ne yazık ki bu donanım yoktur. Sıkışmaları önlemek için bazı araçlarda sürücü istediği takdirde arka kapı cam otomatiğini iptal edebilir” diye konuştu.

Ali Murat Mırçık- Memleket

Sağlık Haberleri

Bahar aylarındaki göz alerjisi görme kaybına yol açabilir
Kanser Tedavisinde Yeni Dönem: Kemoterapi Artık Bir "Öcü" Değil
Sosyal Medya Tuzağına Düşmeyin: Bilinçsiz Spor Sakat Bırakıyor!
Dakikada 6 Can: Aşıların 50 Yıllık Mucizevi Karnesi
Kilo vermek için başvurduğu merkezde kanser olduğunu öğrendi