AK Parti Konya milletvekilleri Konya’nın proje ve sorunlarını Ankara’da birlik ve beraberlik içinde düzenli olarak takip edebilmek, Konya kamuoyuyla bilgi ve görüş alışverişini sağlamak amacıyla 15 günde bir toplanma kararı aldılar. 15 günde bir münavebeli olarak Ankara ve Konya’da düzenlenecek toplantılara Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, İl Genel Meclisi Başkanı Mustafa Sabri Ak, AK Parti Konya İl Başkanı Faruk Dügen’in yanı sıra Konya basını da davet edilecek. 21 Ağustos Salı günü Ankara’da yapılan ve 2008 bütçesinin ön hazırlık çalışmalarında Konya’nın bayındırlık ve iskan projelerinin ele alındığı ilk toplantı sonucunda Konya Dış Çevre yolu, Konya-Ereğli ve Konya-Akşehir duble yolunun 2008 yatırım programına dahil edilmesi üzerinde duruldu. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı bütçesinin hazırlanırken Konya’nın öncelikli projelerine mutlaka yer verilmesi gerektiği hususunda görüş birliğine varan vekiller, bakanlık nezdinde konuyla ilgili girişimde sürdürme kararı aldılar.
BİLGİ AKIŞI HIZLANDIRILACAK
Gazetemize açıklama yapan AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Büyükakkaşlar “Bir önceki dönemde 14 vekil arkadaşımızla birlikte her Salı Ankara’da yaptığımız toplantılarla Konya’nın problemlerini ve çözüm yollarını görüşüyorduk. Bu şekilde yaptığımız toplantılara bütün vekil arkadaşlarımız kahir ekseriyetle katılırdı. Bu toplantılarımızda TOKİ, KOP, Mavi Tünel, duble yollar, MKM, Gembos Derivasyon Tüneli, alt ve üst geçitler gibi birçok konuyu aramızda görüşür ve çözüm yollarını tartışırdık. Ancak bu konuda kamuoyuna ve basına gerekli bilgi akışını sağlayamadık, çünkü hükümetimiz yeniydi ve ülke ekonomisini negatiften devralmıştı. Konya kamuoyunda beklenti oluşturmaktansa icraat yapmayı tercih ettik. Konya-Ankara arasındaki duble yol çalışmasını geçtiğimiz dönemde böyle bitirdik. Konya-Afyon arasındaki duble yol çalışmasında da ihaleler gerçekleştirildi. Yakında bu duble yol çalışmaları da bitirilecek” dedi.
Bu dönemde kamuoyuna bilgi akışını hızlandırmak ve kamuoyundan gelecek tekliflere açık olmak amacıyla 15 günde bir münavebeli olarak Konya ve Ankara’da vekiller olarak toplanma kararı aldıklarını belirten Büyükakkaşlar “Ay ortasındaki toplantılarımız Ankara’da yapılacak. Konya’daki toplantılarımızı ise Cumartesi-Pazar’a denk gelecek şekilde ay sonlarında ilgili odaların katılımıyla yapmayı düşünüyoruz” dedi.
DUBLE YOLLAR BİTİRİLECEK
Planladıkları bu toplantıların ilkini 10 vekilin katılımıyla geçtiğimiz hafta Salı günü Ankara’da yaptıkları bildiren Büyükakkaşlar “2008 Bütçesi hazırlanırken DPT’ye Bayındırlık ve İskân Bakanlığı’ndan gönderilecek yatırım programının Konya’yla ilgili bölümlerini vekil arkadaşlarımızla istişare ettik. Girişimlerimiz sonucunda Konya-Karapınar, Karapınar-ereğli ve Ereğli’den Çakmak mevkiine kadar yapılacak duble yolun 2008 sonuna kadar bitirilmesini, 30 milyon YTL kırımla ihale edilmiş Konya-Aksaray duble yolunun yapımına başlanmasını, Konya-Akşehir duble yolunun da acilen tamamlanmasını karalaştırdık. Aynı şekilde Hadim-Taşkent yolunda Eğitse Deresi’nin üstündeki yolun 6 milyon YTL ayrılırsa bitirilebileceğini öğrendik bu işi de acilen bitireceğiz. Konya-Beyşehir yolundaki kör noktaların da giderilmesi noktasında inisiyatif kullanacağız” diye konuştu.
DIŞ ÇEVRE YOLU LEASING YOLUYLA YAPTIRILACAK
Yapılan toplantıda Konya Dış Çevre Yolu’nun DPT’ye gönderilecek yatırım programına dahil edilmesini de istediklerini ve bu konuda gidişimde bulunduklarını ifade eden Büyükakkaşlar proje DPT’den geçince ihale aşamasında yapım projesi olarak “leasing yoluyla satın alma”yı önereceklerini bildirdi. bu ihale yönteminin genellikle Sağlık Bakanlığı yatırımlarında kullanıldığını kaydeden Büyükakkaşlar “700 milyon YTL muhammen bedeliyle büyük bir proje olan Konya Çevre Yolu’nun Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın ödenekleriyle kısa zamanda bitirilmesi mümkün değil. Bu yüzden Japonya'dan alınacak 10 yılı geri ödemesiz, 40 yıl vadeli ve düşük faizli kredi yöntemi olan leasing yoluyla satın alma modeliyle ihale açılacak. böylelikle Konya’nın dış çevre yolu 60. hükümet döneminde bitirilebilecek. Proje kapsamında viyadükler, vadiler var. Ankara yolunun 15-20. km’sinden başlayacak Çevre yolu, kampüsün arkasından, Takkeli Dağ’ın eteğinden, Akyokuş’un üstünden, Çayırbağı ile Seydişehir yolunun kesiştiği kavşağa inecek. Oradan Karaman yolu ve Adana yolunu takiben cezaevine 18 km uzaklıkta Aksaray yoluna kavuşacak. 2., 3, ve 4. organize sanayi bölgeleri böylelikle çevre yolunun kuşattığı alanın içinde kalmış olacaklar” dedi.
DENEME SÜRÜŞLERİ 2009’UN SONUNDA BAŞLAYACAK
Babasının demiryolu işçisi olması hasebiyle Hızlı Tren projesiyle yakından ilgilendiğini belirten Büyükakkaşlar Hızlı Tren projesinde de altyapı çalışmalarının tamamlandığını belirterek “Üstyapıyla ilgili ihale geçtiğimiz aylarda yapıldı. Eylül’de üstyapıyla ilgili çalışmalar başlayacak. Eskişehir-Ankara arasındaki hızlı tren projesi biliyorsunuz geçtiğimiz günlerde bitti. Deneme sürüşleri başladı. şu anda deneme sürüşlerinde hız 110’a ulaşmış durumda. 250 km hızla da bir ay boyunca deneme sürüşleri sürecek. Bu süre zarfında Konya basınını da bu deneme sürüşlerine davet edeceğiz. Böylelikle basınımız Konya-Ankara arasındaki hızlı tren çalışmalarının bittiği zaman nelerin yaşanacağını daha iyi görecek. Konya-Ankara arasındaki Hızlı Tren projesinin de 22 ila 24 ay sonra tamamlanacağını planlıyoruz. Bu projeye ek olarak Karaman-Konya arasındaki demiryolunun da rehabilite ederek trenle Konya-Karaman arasındaki seyahat süresini 40 dakikaya indireceğiz ve böylelikle Karaman’ı da Hızlı Tren projesine eklemleyeceğiz” şeklinde konuştu.
Bu projenin devamında Karaman-Silifke demiryolunun yer aldığını ifade eden Büyükakkaşlar böylelikle Konya’nın Mersin limanına demiryoluyla ulaşmasına imkan sağlanacağını ifade etti. Murat Güzel-Memleket