Fransa, Filistin Devleti'ni tanıdığını duyurdu

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yaptığı tarihi konuşmada Fransa’nın Filistin Devleti’ni resmen tanıdığını açıkladı. Macron, “Artık daha fazla bekleyemeyiz” dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Fransa’nın Filistin Devleti’ni resmen tanıdığını duyurdu. Gazze’de yaşananların hiçbir şekilde meşrulaştırılamayacağını belirten Macron, acil ateşkes çağrısında bulundu.

“Filistinliler için verilen devlet sözü tutulmadı” diyen Macron, uluslararası toplumu harekete geçmeye çağırdı. “Filistin Devleti’ni tanımak için daha fazla bekleyemeyiz. Artık zamanı geldi” ifadelerini kullandı.

“Hayatları kurtarmalıyız”

Macron konuşmasında, “Hamas zayıflatılmış olmasına rağmen insanlar ölmeye devam ediyor. Hayatları kurtarmak için ateşkesi sağlamalıyız” dedi. Fransa lideri, hem binlerce Filistinlinin hem de İsrailli rehinelerin hayatının tehlikede olduğunu vurguladı.

“Başkalarının insanlığını kurban etmek kabul edilemez” sözleriyle uluslararası kamuoyuna seslenen Macron, bölgede kalıcı barışın sağlanabilmesi için iki devletli çözümün şart olduğunu söyledi.

“Filistin’de büyükelçilik açacağız”

Macron, Fransa'nın tanıma adımını somutlaştırarak, “Filistin’de büyükelçilik açacağız” açıklamasını da yaptı. Ayrıca, Filistin güvenlik güçlerine destek vermeye hazır olduklarını belirten Macron, BM Güvenlik Konseyi’nin sivil bir güvenlik gücü oluşturabileceğini söyledi.

“Şiddetle, işgalle başa çıkmış Filistin halkına demokratik haklarını kullanma fırsatı verilmeli” diyen Macron, müzakerelerin devam etmesi gerektiğini vurguladı.

“Barış için artık adım atmalıyız”

Macron, konuşmasında şu çağrıyı yineledi: “İsrailliler ve Filistinliler arasında barış sağlanmakta. Artık birbirimize doğru bir adım atmalıyız. Barış döngüsüne ulaşmalıyız.”

“Bu plan çok acil bir plan. 48 rehinenin de serbest bırakılmasını gerektiren bir plan” ifadelerini kullanan Macron, ABD ve Katar ile bu konuda temasların sürdüğünü kaydetti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

KONYA'DAN İLHAMLA
YENİ VERGİ DÜZENLEMELERİ MECLİS'TEN GEÇTİ
ADLİ EMANET BÜROLARI ALARMDA
Rize'den Erzurum'a Sıcak El: Saime Bektaş'ın Bereleri Mehmetçiklere Ulaştı
TÜRKİYE F-35'E GERİ DÖNMELİ