Şimşekler: Çaya, çorbaya Mevlana olmaz

Mevlana'nın 7 öğüdünün seslendirilip, semazenlerin, sema gösterisi yaptığı çay firmasının reklam filmine tepkiler devam ediyor

Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırma ve Uygulama Merkezi (SÜMAM) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Nuri Şimşekler, Mevlana'nın 7 öğüdünün ve semazenlerin kullanıldığı bir çay firmasının reklam filmine, 700 yıllık kültürün bozulmaması adına karşı çıktığını söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Şimşekler, 1925 yılında tekke ve dergahların kapatılmasından sonra 700 yıllık Mevlevi kültürünün Türkiye Cumhuriyetine emanet edildiğini, Mevlevi müziği, seması ve kültürünün gelecek nesillere doğru bir şekilde aktarılması için 2005 yılında UNESCO tarafından koruma altına alındığını anımsattı.

Özellikle son 10 yıldır Mevlana'nın ve fikirlerinin, ülkemiz ve dünya çapında daha fazla ilgi görmeye başladığını ifade eden Şimşekler, Mevlana'nın çok farklı platformlarda, tanıtımlarda ve oluşumlarda kullanılmaya başlandığını belirtti.

Son olarak bazı firmaların reklamlarında Mevlana, Atatürk gibi dini ve milli değerleri kullandıklarını gördüklerini belirten Şimşekler, şunları kaydetti:
''Mevlana'nın gerekse Mevlana ile özdeşleşen semanın usulsüz bir şekilde, gelişigüzel, ehil olmayan kişi ya da kurumlarca icra edilmesine ya da reklam amaçlı kullanılmasına 700 yıllık kültürün bozulmaması adına karşı çıkıyoruz. Çaya, çorbaya Mevlana olmaz. İlgili, ilgisiz herkes Mevlana'yı bir şekilde kendilerini meşrulaştırmak için kullanmaktadır. Eğer bugün bunların önüne geçemezsek gelecek kuşaklara bu kültürümüzü doğru şekilde aktaramadığımız için sorumlu sayılacağız.''

Şimşekler, firmaların, dini ve milli değerleri, reklam filmleri yerine bu değerleri yükseltecek film ya da belgesellere sponsor olarak değerlendirmelerini önerdi.

-FİRMA YETKİLİSİ PERK: ''TEPKİ İLGİNÇ OLDU''-

Firma Ticari Pazarlama Müdürü Koray Perk de Mevlana'nın 7 öğüdünün konu olduğu 1'i 45 saniyelik, 3'ü de 15'er saniyelik 4 reklam filmi hazırladıklarını, 2 haftadır kısa reklamların yayınlandığını, bir hafta sonra da reklamın kaldırılacağını söyledi.

Kısa versiyonlarda uzun versiyonlardaki reklamda geçen ''Rumi'nin dediği gibi'' kelimesinin ve semazen görüntülerinin kaldırıldığını anlatan Perk, bunun önceden planlanan bir durum olduğunu, tepkiler üzerine yapılmadığını belirtti.

Reklam filmiyle tüm Türkiye'yi kucaklamayı düşündüklerini anlatan Perk, ''Konya'nın bu reklamdan memnun olmasını beklerken, tepki almak çok üzücü oldu. Burada inancı sömürmek gibi bir düşüncemiz asla olamaz. Bizim gibi herkesin Mevlana'ya sahip çıkmasını arzu ederiz. Mevlana herhangi bir marka veya kitleye mal edilemeyecek kadar büyük bir değerdir'' diye konuştu.

Perk, reklam filminde tüm Türkiye'yi kucaklayan bir marka vurgusu yapıldığını, bu topraklarda yaşayanların tüm dünyaya örnek olan özelliklerinin dile getirilmesinin amaçlandığını ifade etti. Mevlana'nın, bu toprakların yetiştirmiş olduğu en büyük değerlerden biri olduğunu vurgulayan Perk, ''Reklam filmi ile de Mevlana'nın öğütlerini bir parça olsun halka anımsatabildiysek ne mutlu bize'' diye sözlerini tamamladı.

İŞTE O REKLAM

 

Yerel Haberleri

Baba-Çocuk İkilisi M1 Konya’da Bir Araya Geliyor
SEZON ÖNCESİ KRİTİK İNCELEME
TARİHİ CAMİLERDE SAF TUTTULAR
MİLYONLUK VURGUN ENGELLENDİ
Lazerle Göz Çizdirme Dönemi: Hangi Yöntem Size Uygun?