Antalya’nın dünyaca ünlü turizm merkezlerinden Manavgat, hem insan yaşamını hem de vahşi doğayı koruyan örnek bir çevreci projeye ev sahipliği yapıyor. Side ve Titreyengöl Sorgun sahillerinde hayata geçirilen yeni nesil aydınlatma sistemi, deniz kaplumbağalarının neslini korumak adına dev bir adım oldu.
Akdeniz Elektrik Dağıtım’dan Çevreci İş Birliği
Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş. (AEDAŞ) ve Kıyı Koruma Derneği (DEKAFOK) ortaklığıyla başlatılan proje kapsamında, caretta carettaların en yoğun yuvalama alanlarından biri olan yaklaşık 1 kilometrelik sahil bandındaki aydınlatma direkleri kırmızı LED armatürler ile donatıldı.
İlgili kamu kurumlarından alınan özel izinlerle şekillendirilen proje, bölgedeki trafik emniyeti ve sürüş güvenliği kriterleri en üst düzeyde tutularak tasarlandı. Böylece hem sürücülerin görüş açısı korundu hem de ekolojik dengeye zarar vermeyen bir ışıklandırma modeli oluşturuldu.
Sürüş Güvenliği ve Doğal Yaşam Bir Arada
Projenin detaylarını paylaşan AEDAŞ Manavgat Bölge Müdürü Muhammed Yahya Sancar, doğaya karşı sorumluluklarını yerine getirmekten gurur duyduklarını belirtti. Sancar, şu ifadeleri kullandı:
"DEKAFOK ile gerçekleştirdiğimiz iş birliğinde caretta carettaların doğal yönlerinin bozulmasının önüne geçebilmek adına kırmızı LED dönüşüm projesi geliştirdik. Bu sayede yavruların denize daha kolay ulaşmalarını hedefliyoruz. Çalışma sırasında insan ve sürüş güvenliği için kolluk kuvvetlerinden gerekli onayları aldık."
Kırmızı LED ışıkların maliyet açısından da normal ampullere göre daha avantajlı olduğunu vurgulayan Sancar, koruma çalışmalarına hız kesmeden devam edeceklerini ekledi.
Beyaz Işık Kaplumbağalar İçin Ölüm Demekti
Projenin bilimsel önemine dikkat çeken DEKAFOK gönüllüsü ve Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Sert, beyaz ışığın kaplumbağalar için hayati bir tehdit olduğunu belirtti. Kırmızı ışığın kaplumbağaları rahatsız etmeyen bir tür olduğunu ifade eden Sert, şöyle konuştu:
"Işıklar beyaz kalsaydı, yavrular deniz zannedip sahilin tersi yönüne gidecek ve orada öleceklerdi. Kırmızı ışık sayesinde binlerce yavruyu kurtarmış oluyoruz. İnsanlar olarak işgal ettiğimiz sahilleri kaplumbağalar için daha yaşanılır hale getiriyoruz."