Şiddet anketinden yoksulluk çıktı

Konya Milli Eğitim Müdürlüğü’nün, öğrenci, veli ve öğretmenlerin bulunduğu yaklaşık 250 bin kişilik ‘okulda şiddet’ konulu anket çalışmasında, suça yatkınlık oranı yüksek bölgelerin, milli geliri az olan ilçeler olduğu belirlendi.


Konya Milli Eğitim Müdürlüğü’nün, aralarında öğrenci, veli ve öğretmenlerin bulunduğu yaklaşık 250 bin kişinin katıldığı ‘okulda şiddet’ konulu anket çalışmasında, suça yatkınlık oranı yüksek bölgelerin, kişi başına düşen milli geliri az olan ilçeler olduğu belirlendi.


Konya’da aralarında öğrenci, veli ve öğretmenlerin bulunduğu yaklaşık 250 bin kişinin katıldığı ‘okulda şiddet’ konulu anket çalışmasında, çocuklarda suça yatkınlık oranları yüksek olan bölgelerin, kişi başına milli geliri az olan ilçeler olduğu belirlendi.


İl Milli Eğitim Müdürü Halil Şahin, Konya Öğretmenevi’nde düzenlediği basın toplantısında, Konya’daki okullardaki şiddet olayları artmadan, bakanlığın da genelgeleri doğrultusunda, şiddetin kaynağında yer alan sorunları ortaya çıkarmak için bir anket çalışması yaptıklarını söyledi.


Şahin, merkez dahil 31 ilçede 133 bin 487 ilk ve orta öğrenim öğrencisi, 15 bin 593 öğretmen ve 101 bin 545 velinin katılımıyla mayıs ayında yapılan anketin, mevcut sorunların tespiti amacıyla yapıldığını, bu nedenle anketten sağlıklı sonuçlar alabilmek için, objektif davranmaya büyük önem verdiklerini vurguladı.


Ankette katılan öğrenci, öğretmen ve velilere 21’er soru yöneltildiğini anlatan Şahin, “Ankete katılan öğrencilerin yüzde 31’i, ailelerinin, hangi televizyon programını izlediğine hiçbir şekilde müdahale etmediğini belirtti. Yüzde 29’u ise öğretmenlerin kırıcı söz ve hareketlerinin kendilerini olumsuz davranışlara yönelttiğini ifade etti” dedi.


Şahin, “bilgisayar oyunlarında en çok savaş ve dövüş içerenleri tercih ederim” diyenlerin oranının yüzde 27, “çevremdeki insanlara karşı öfkemi kontrol edemiyorum” diyen öğrencilerin oranın ise yüzde 26 çıktığını ifade etti.


Ekonomik sıkıntıların yaşanan pek çok sorunun temelinde yatan gerçek olduğunu, bunun, çocukları şiddete yönelten sebepler arasında da ön plana çıktığını anlatan Şahin, şunları kaydetti:


“Ailelerin gelir durumunun iyi olduğu ilçelerimizde, çocukları ve gençleri şiddete yönelten sorunların düşük olduğunu gördük. Ancak, Hadim, Tuzlukçu, Doğanhisar, Derebucak gibi kişi başına düşen milli geliri daha az olan ilçelerde karşılaşılan olumsuzlukların, daha fazla olduğu ortaya çıktı. Bu çalışmada, hiç bir konuda çekince göstermeden, sorunları tüm çıplaklığıyla görmek istedik. Bu çalışmanın ardından, her ilçede oluşturacağımız komisyonlar aracılığıyla, orada yaşanan en önemli sorundan başlamak üzere, çözüm için çok ciddi çalışmalar yapılacak.”


Şahin, anket çalışmasıyla, karşılaşılan sorunların okul bazında ortaya konulduğunu, aynı zamanda Konya’nın “okullarda şiddet” konusunda risk haritasının da hazırlandığını bildirdi.


 


AİLE VE ÖĞRETMENLERİN GÖRÜŞÜ


Veliler ile öğretmen ve okul yöneticilerinden alınan cevapların da şiddetin kaynağı konusunda ipuçları verdiğini dile getiren Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:


“Şiddet içerikli televizyon dizileri, filmler ve bilgisayar oyunlarının çocuğun problemli davranışlar göstermesini etkilediğini düşünen velilerin oranı yüzde 34, okulla yeteri kadar işbirliği içinde olmadıkları için çocukta olumsuz davranışlar görüldüğünü söyleyen ailelerin oranı yüzde 19, bu tür olumsuzlukların geçim sıkıntısı çekmeleri nedeniyle kaynaklandığını belirten ailelerin oranı ise yüzde 18 çıktı.


Öğretmenler, yüzde 50 oranında sorunların, ailelerin çocukların fiziksel ve psikolojik gelişmeleri hakkında bilgi sahibi olmamalarından kaynaklandığını ifade etti. Yine yüzde 50’si ise bu ailelerin ekonomik durumunun kötü ve sosyal güvencesi bulunmamasının, şiddeti etkilediği düşüncesinde.”

Yerel Haberleri

Baba-Çocuk İkilisi M1 Konya’da Bir Araya Geliyor
SEZON ÖNCESİ KRİTİK İNCELEME
TARİHİ CAMİLERDE SAF TUTTULAR
MİLYONLUK VURGUN ENGELLENDİ
Lazerle Göz Çizdirme Dönemi: Hangi Yöntem Size Uygun?