Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan, son günlerde Konya gündemini meşgul eden, Mevlana'yı anma etkinliklerinde Sema ve semahın aynı anda icra edilmesi ilgili tartışmalara, İl Genel Meclisi Kasım Ayı 6. Birleşimi'nde açıklık getirmeye çalıştı.
Yaklaşık 4 yıldır semahın Mevlana Anma Törenleri kapsamında gerçekleştirilen Mistik Müzik Festivali'nde yer aldığını ifade eden Çıpan, bu yıl festivalin 1 ay önce yapıldığını, semahın ise anma etkinlikleri içinde diğer konserlerle birlikte yapılacağını bildirdi.
Bu yıl törenlerde sema ve semahın birleştirilmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını vurgulayan Çıpan, şunları kaydetti:
''Yanlış ve eksik bilgiye dayanılarak üretilen bazı iddialar var. Mevlana'yı anma etkinliklerinde sema ile semahın aynı anda, aynı mekanda ve birbirine karıştırılmış şekilde icrası asla söz konusu değildir. Böyle bir uygulama yapılmayacaktır. Cem ayini (semah) 2 Aralık Salı günü saat 14.00'te Sultan Veled Konser Salonu'nda, sema ise saat 20.00'de Büyük Sema Salonu'nda yapılacaktır.
Bu yıl törenlerde, Tasavvuf Müziği konserleri başlığı altında Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı İstanbul Devlet Türk Müziği Araştırma ve Uygulama Topluluğu (Can Veren Pervaneler), Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu (Kadiri Devranı), Hacı Bektaş Semah Topluluğu (Cem Ayini) ile Bakanlığın sanatçılarından Tahir Aydoğdu'nun sanat yönetmenliğini yaptığı Gülizar Türk Müziği Topluluğu icralarda bulunacaktır. Bu konser programları gündüz sema yapılmayan saatlerde gerçekleştirilecektir.''
Çıpan, etkinliklerde 20 sema gösterisi ve 4 farklı konser yer alacağını, semahın bu konserlerden birisi olacağını bildirdi.
SP GRUP BAŞKAN VEKİLİ ALTUNTAŞ'IN KONUŞMASI
İl Genel Meclisi Saadet Partisi (SP) Grup Başkan Vekili Abdullah Altuntaş ise semahın bir ay önce yapılan Mistik Müzik Festivali içinde neden yer almadığını, bu yıl neden özellikle etkinlikler içine alındığını sordu.
Sema ve semaha karşı olmadıklarını ifade eden Altuntaş, ''Bunun önünü açarsak, gelecekte yezidiler gibi birçok grup 'bu kültürel faaliyette biz de yer almak istiyoruz'' derse ne yapacaksınız? Semah her yıl Mistik Müzik Festivali içinde yer alıyordu. Bu yıl da 1 ay önce yapılan festivalde semah gösterisi yapılabilirdi'' dedi.
Bunun üzerine Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan, geçen yıl ve önceki yıllarda Mistik Müzik Festivali'nde yapılan semahın mahiyeti ile etkinlikler içinde gerçekleştirilecek arasında bir fark olmadığını söyledi.
''Geçen yıl etkinlikler içinde yer alan festival kapsamında semah oluyor da bu yıl etkinlikler içinde yer alınca neden olmuyor?'' diyen Çıpan, ''Mevlana'ya yakışan bir tören istiyoruz. Geçen yıl oldu da bu yıl mı kıyamet kopacak?'' diye konuştu.
ÇIPAN'DAN ŞARKI SÖZLÜ CEVAP
Konuşması sırasında Altuntaş'ın tepkisi üzerine Çıpan, ''Bir şarkı var. Şarkıda 'daha önceleri neredeydiniz?' deniyor. 4 yıldır neredeydiniz sayın Altuntaş? Bugüne kadar semah zaten Mevlana etkinlikleri içinde yapılıyordu'' dedi.
Bazı meclis üyeleri, Çıpan'a hakarete varan konuşmalar yaptığı gerekçesiyle tepki gösterdi.
Konuşmaların ardından İl Genel Meclisi Başkanı Mustafa Sabri Ak başkanlığındaki 6. Birleşimde bütçe görüşmelerine geçildi.
aa