Sema gösterilerine standart geliyor

Mevlevi ayininin her yerde yapılmamasına ilişkin şikayetler üzerine Kültür Bakanlığı harekete geçti.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a gelen Mevlevi ayininin her yerde yapılmamasına ilişkin şikayetler üzerine harekete geçen Bakan Günay , bu konuyla ilgili bir genelge hazırlatacak.

 

Bakanlık yetkililerinden alınan bilgiye göre, bu konuyla ilgili en çok şikâyet yabancılardan geliyor. “Onlar bu konuya bizden daha hâkim ve bu ayin nerede olur nerede olmaz bizden daha iyi biliyorlar. Mevlana’yı iyi tanıyorlar. Amatör kişiler tarafından ve uygun olmayan yerde yapılan gösterileri Bakan Günay’a bildirdiler ve bunun doğru olmayıp önüne geçilmesini istediler. Biz de bunun üzerine harekete geçtik. UNESCO tarafından da karar altına alınmış olan böyle bir konu sorumluluğumuz. Bu sorumluluğu nasıl yerine getireceğiz, onun yolunu bulacağız ve bir standart getireceğiz” diyen yetkililer çalışmalarına başladı.

 

BELGE ZORUNLULUĞU

Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü ve Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmada, içkili yerlerde şov amaçlı yapılan, tatil yerlerinde ve kimi amatör kişiler tarafından gerçekleşen Mevlevi ayinlerinin önüne geçilecek. Bakanlık yetkilileri Mevlana gösterilerine getirilecek olan standardın nasıl olması gerektiği ile ilgili konunun uzmanlarından görüşler alıyor. Düzgün ve doğru yapılması, dejenere olmaması için yapılan çalışmada, ayini kimse yapmasın denmiyor fakat herkes tarafından yapılması da istenmiyor. Bunun için bakanlığın verdiği bir belge alınması gerekecek. Belgesi olmadan gösteri yapan ve yaptıran tesislere yaptırım uygulanacak.

 

MESUL DURUMA DÜŞERİZ

İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu Başkanı Ömer Tuğrul İnançer , bu görevde sadece devlet kontrolü altında iki topluluk olduğunu belirtti. Diğer Mevlevi ayini yapan kişilerin başı boş olduğunu söyleyen İnançer , “Artık bu konuda bıçak kemiğe dayandı. Hâlâ kötü tatbikatlar devam ediyor ve bunun bir müeyyidesi yok. Burada yapılacak herhangi bir esas, otantikliğe, orijinalliğe aykırı her şey bizi UNESCO nezdinde mesul duruma düşürür. Bu görev için devlet tarafından vazifelendirilmiş sadece iki topluluk var. Biri Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu, diğeri ise İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu. Diğer insanların bırakın ayin yapmayı, bu kıyafeti giymeleri dahi yasaya aykırı. Bunlar için birtakım tedbirler geliştirilmeye çalışılmış ve il kültür müdürleri görevlendirilmiş. Bu kontrolleri ihtisas sahibi kişiler yapmalı. Bu şikâyetler artık ayyuka çıktı” diye konuştu.

 

Bugün

Kültür Sanat Haberleri

Hierapolis’te Yeni Dönem: Antik Kentin Ruhuna Dokunan Modern Dokunuş
Atıklardan yaptıkları müzik aletleri ile konser verdiler
Antalya'da Şafak Vakti Sıra Dışı Manzara
Alanya Kalesi'nin 800 Yıllık Sırrı
Türkiye’de Sadece 7 Tane Kaldı: İşte Küllerinden Doğan Mavi Değirmen