70 bin öğrencinin öğrenim gördüğü Selçuk Üniversitesi kampüsünün güvenliği için yeni tebdirler de gündemde.
Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, Selçuk Üniversitesi Alaeddin Keykubat Kampüsü'nün güvenlik çalışmalarını anlattı.
KAMPÜS 90 BİN KİŞİYE HİTAP EDİYOR
Gerek ilçelerde gerekse Konya'da güvenlik çalışması için talimat verdiğini anlatan Prof. Dr. Mustafa Şahin, "Üniversitemizin kayıtlı 90 bin öğrencisi var. Bu öğrencilerin 70 bini merkez kampüsümüzde, 20 bini de ilçelerdeki okullarımızda kayıtlılar. Kısa bir süre önce güvenlik şeflerimizle okullarımızı dolaşarak güvenlik ile ilgili var olan eksiklikleri tespit etmeleri yönünde bir görevlendirme de bulunduk. İlçeler ile ilgili ciddi sorunlarımız yok. Lakin, Kampüs özel bir durum arz ediyor. Yaklaşık 15 milyon metre kare devasa bir alan ve 70 bin öğrenci, 10 bin personel, 10 bin de vatandaşın girip çıktığını varsayarsak, 90 bin nüfusa hitap ediyor. Ortalama her gün 22 bin araç girip çıkmaktadır. 70-75 bin insan her gün kampüse girip çıkıyor" dedi.
KAMPÜS İÇİNDEN KÖY YOLU GEÇİYOR, KAPATAMAYIZ
'İçinde hastanelerin bulunduğu kampüsü kapatamayız' ifadesini kullanan Şahin, "4 tane nizamiyesi olan giriş kapımız var. Bu isimler özel seçildi. Rixos tarafındaki giriş kapımıza Kılıçarslan giriş kapısı adını verdik. Alâeddin Keykubat olarak bildiğimiz büyük giriş kapımız var. Eski giriş kapımıza da 'Mesnevi' Giriş Kapısı' adını verdik, en son İstanbul Yolu’ndaki giriş kapısını da 'Aliya İzzet Begoviç Girişi' olarak isimlendirdik. Bu girişlerdeki nizamiyelerin hepsi yeniden yapılacak. Kampüste en büyük dezavantajımız, içinden 2 tane kasaba yolunun geçmesidir. Birincisi, Ardıçlı Mahallesi yolu, ikincisi ise Yükselen Kasabası’nın yolu. Biz bu yolları asla kapatamayız. İkinci dezavantajımız ise Tıp Fakültesi ve Diş Hekimliği Fakültesi yerleşke içerisinde olmasıdır. Onun için bu yolları kapatamayız diyorum. Hastaneye günlük gelenlerin sayısı 6-7 bini buluyor" şeklinde konuştu.
HASTANEYE GELENLER KAMPÜS İÇİNE GİREMEYECEKLER
Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin şöyle devam etti; "Akademisyenlerimiz geldiği zaman kapılardaki kameralar okuyor. Yabancı araçlar geldiğinde sorduğumuz zaman ya 'hastaneye gideceğim' ya da 'Yükselen’e gideceğim' diyor. İnsanlar zannediyor ki biz sadece gözle yapılan incelemeden bahsediyoruz. Biz kampüsün tamamını izleyecek şekilde bir mobese sistemi oluşturduk. Hiçbir metrekaresi boş değil. Biz burada tüm araçları, tüm insanların hareketlerini, özele ve mahreme tecavüz etmeyecek şekilde gözetliyoruz. Gerektiği her anda da müdahalemizi yapıyoruz. İki çalışmayı geleceğe dönük planladık. Bunlardan birincisi Bosna Hersek Kavşağı'ndaki köprünün altından direk hastaneye giden tramvay hattını izleyecek, yan yol şeklinde bir yol açma projesini hazırlıyoruz. Böylece girişi kontrol altına almış olacağız. İkincisi, Diş Hekimliği Fakültesi’ni de Tıp Fakültesi Hastanesi’nin Kampüs alanı içerisine alacağız. Bundan sonra 'ben hastaneye gidiyorum' diyenlerin gideceği tek yol hastane giriş yolu olacak. Hastaneye gelenler kampüs içerisine giremeyecekler"
Üçüncü çalışmamız daha var. Köy yollarını yerleşke içerisinde tel örgülerle ayrı bir yola sokacağız. Dördüncü ve son çalışmamız; 4 tane ATV siparişi verdim. Güvenlik elemanlarımızın kampus alanı içerisinde daha hızlı hareket edebilmeleri için iki hafta içerisinde teslim edilecekler. Böylece bir olay olduğunda anında müdahale edecekler"
M.Ali Elmacı -Memleket