Şeker bu toprağın insanına satılsın!

Şeker fabrikasının özelleştirme programına alınması sendika yöneticilerini, işçileri ve yakınlarını Ilgın’da buluşturdu.

Şeker fabrikasının özelleştirme programına alınması sendika yöneticilerini, işçileri ve yakınlarını Ilgın’da buluşturdu. Mitingde konuşan Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, “Bu fabrika bu ülke insanına satılmazsa 5 yıl sonra bu topraklarda pancar üretilmeyecektir. Başbakan’a buradan ‘bu toprakların fabrikasını bu insanlara satın’ diyoruz” dedi.


 


Ilgın Şeker Fabrikası’nın özelleştirilmesine yönelik çalışmalar sürerken Şeker–İş Sendikası Ilgın’da miting düzenledi.


Şeker-İş Sendikası ve Akşehir-Ilgın Pancar Ekicileri Kooperatifi, Türk-İş, Demiryol-İş, Sağlık-İş, KOOP-İş, Tarım-İş, Harb-İş sendikaları, bazı siyasi partilerin ilçe temsilcileri ile sivil toplum örgütlerinin desteğiyle Ilgın’da “Fabrikana ve Pancarına Sahip Çık” yürüyüşe ve mitinge Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, Türk-İş Konya Temsilcisi Bekir Avcı, Demiryol-İş Sendikası Konya Şube Başkanı Necati Kökat ile Ankara ve Ereğli’den çok sayıda sendika başkanı ile bir çok ziraat odası başkanı katıldı. Mitinge katılan işçilere aileleri ve çocukları da destek verdi.


İlk olarak Ilgın Şeker Fabrikası önünde toplanan grup, birçok aracın oluşturduğu konvoyla Belediye Kaplıcası önüne geldi. Burada Konya-Afyonkarahisar karayolunu trafiğe kapatmak isteyen grup ile polis ve kara yolunu kullanan araç sürücüleri arasında sözlü tartışma çıktı.


Büyümeden sona eren tartışmanın ardından binlerce çiftçinin aralarında bulunduğu kalabalık grup, yürüyerek, mitingin yapılacağı Ilgın Çukur Cami Meydanı’na geldi.


Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, yaptığı konuşmada, üretim maliyeti düşük, karlılığı yüksek olan, içerisinde Ilgın Şeker Fabrikasının da bulunduğu şeker fabrikalarının büyük şirketlere devredilmesinin burada çalışan çiftçilere zarar vereceğini ileri sürdü.


Yapılacak özelleştirmelerle Türkiye’nin AB’nin pazarı haline getirilmeye çalışıldığını iddia eden Gök, şunları kaydetti: Türkiye şekerde nereye gidiyor? Öncelikle bunun iyi bilinmesi gerekiyor. Avrupa ülkeleri kendi ihtiyaçlarından fazla şeker üretirken, bizden az üretmemizi istemelerinin nedeni, tam anlamıyla Türkiye’yi bu konuda pazar haline getirmek içindir. Pancar konusunda uzman olan çiftçilerin bu fabrikalara sahip olmaları ve fabrikanın devamını sağlamaları çok daha faydalı olacaktır. Biz yanlışlığın önlenmesi adına bu mitingler ve eylemlerimize sonuna kadar devam edeceğiz. Ancak bunu yaparken, kırmadan, dökmeden ve zarar vermeden sesimizi duyurmayı istiyoruz.


İsa Gök konuşmasında, özelleştirme ile satılacak olanın fabrika değil çocukların geleceği olduğunu söyledi. Başkan Gök, “Eğer bu fabrika bu ülke insanlarına satılmazsa 5 yıl sonra bu topraklarda pancar üretilmeyecektir. Başbakan’a buradan ‘bu toprakların fabrikasını bu insanlara satın’ diyoruz. Fabrikalar vatandır, vatan nasıl yabancıya satılır?” şeklinde konuştu.

Miting sırasında çiftçiler ve fabrika çalışanları, şeker fabrikalarının satışını protesto eden Hükümet’i eleştiren sloganlar attılar. Konuşmaların ardından kalabalık olaysız dağıldı. Yalçın Dinç-Memleket

Yerel Haberleri

Baba-Çocuk İkilisi M1 Konya’da Bir Araya Geliyor
SEZON ÖNCESİ KRİTİK İNCELEME
TARİHİ CAMİLERDE SAF TUTTULAR
MİLYONLUK VURGUN ENGELLENDİ
Lazerle Göz Çizdirme Dönemi: Hangi Yöntem Size Uygun?