Sanayide Kurban Mesaisi: Metal Ustaları Kelle Ütüyor

Niğde'nin Bor ilçesinde metal ustaları, Kurban Bayramı boyunca sanayi atölyelerinde kelle ve paça ütme mesaisine devam ediyor. Günlük 100 kelle ütüleyen ustalar, geleneği yaşatıp israfı önlüyor.

Niğde’nin Bor ilçesinde Kurban Bayramı dolayısıyla sanayi ustaları, kurban kesen vatandaşların getirdiği kelle ve paçaları ütleyerek farklı bir bayram mesaisine imza atıyor. Metal ustası Veysel Everdi, her yıl olduğu gibi bu bayramda da vatandaşlara kelle ütüleme hizmeti sunduklarını belirterek, işlerini büyük bir titizlikle yürüttüklerini söyledi.

Metal işleri bir kenara, kelle ütme zamanı

Bor Sanayisi’nde faaliyet gösteren ve asıl işi metal işleri olan Veysel Everdi, son beş yıldır Kurban Bayramı dönemlerinde kelle ütme işine yöneldiklerini aktardı. "İlk olarak kelle ve bacaklardaki tüyleri yüksek ateşte yakıyoruz, ardından ocakta kızdırılmış demirlerle ütüleme işlemini yapıyoruz" diyen Everdi, vatandaşlardan gelen talebin her yıl arttığını ifade etti.

Günde 100 kelle, 200 TL hizmet

Everdi, bayram süresince günde ortalama 100 kelle üttüklerini ve bu hizmeti 200 TL karşılığında verdiklerini söyledi. Özellikle gençlerin kelle ve paça gibi kurban bölümlerine karşı ilgisiz olduğunu belirten Everdi, "Bu geleneği yaşatmak istiyoruz. Hem para kazanıyoruz hem de kurbanın hiçbir parçası israf olmamış oluyor" diye konuştu.

Söğüş ve çorba için vazgeçilmez

Ütme işlemi yapılan kelle ve paçaların evlerde genellikle kelle söğüş ya da çorba olarak değerlendirildiğini dile getiren Everdi, özellikle yaşlı vatandaşların bu hizmete ilgi gösterdiğini belirtti. Bayram sabahlarında atölye önünde uzun kuyruklar oluştuğu da gözlemlendi.

Vatandaşlar da memnun

Kurban kellesinin ziyan olmaması için kelle ve paçaları ütme işlemi için sanayiye getirdiğini söyleyen Sultan Tan, "Genelde bu işlemi kendim yaparım ama böyle bir hizmet olduğunu duyunca getirdim. Kurbanın hiçbir parçası ziyan olmamalı. Kelle ve paçadan çorba yapacağım" dedi.

Bor Sanayisi'ndeki bu gelenek, hem kurbanın değerlendirilmesini sağlıyor hem de ustalara ek gelir kapısı oluyor. Metal ustalarının yoğun mesaisi, kelle ütme kültürünün bölgedeki yaşatıcı gücü haline gelmiş durumda.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

NİĞDE Haberleri

Yedikleri tavuk döner zehir oldu
Başçavuş Osman Deniz Niğde'ye böyle veda etti
Niğde Tarımında Dev Adım: Migros, Yerli Tohumları Raflara Taşıyor
Topraksız tarım yöntemiyle çilek üretimi büyüyor
Bir zehirlenme de pastırmadan: 5 kişi hastaneye başvurdu