Samsun, mobilya sektöründeki eski günlerini arıyor

MOBİD Başkanı Malkoç:- "Samsun, mobilya sektöründe Türkiye'deki 5-6 şehirden biriydi. Süreç içinde mobilya sektörünün ileri gelenleri üretimde genişleme yerine tüccarlığı seçti. Bu da kentte üretimin yerine tüccarlığın gelişmesine neden oldu"- "Samsun'da

SAMSUN (AA) - FATİH MEHMET KÜRKÇÜ / DİLEK SEZEN - Türkiye'de 1980'li yıllarda önemli mobilya üretim merkezlerinden biri olan Samsun, yeniden üretimde söz sahibi olmak istiyor.

Samsun Mobilyacı İşadamları Derneği (MOBİD) Başkanı Erkan Malkoç, AA muhabirine, kentin mobilya sektöründe önemli potansiyele sahip olduğunu söyledi.

Kentte geçmişteki mobilya üreticisi firmaların üretim yerine tüccarlığı seçmesi sonucu zamanla üretimin gerilediğine dikkati çeken Malkoç, "Samsun, mobilya sektöründe Türkiye'deki 5-6 şehirden biriydi. Süreç içinde mobilya sektörünün ileri gelenleri üretimde genişleme yerine tüccarlığı seçti. Bu da kentte üretimin yerine tüccarlığın gelişmesine neden oldu." dedi.

Türkiye'de 1990'lı yıllarda Kayseri ve İnegöl gibi kentlerdeki sanayi bölgelerinde yeni mobilya üreticilerinin üretime başladığını belirten Malkoç, bu gelişmelerin Samsun gibi eski üretim merkezlerinin daha da küçülmesine neden olduğunu vurguladı.

- "Közlenmiş olsa da kentte üreticilik altyapısı hala devam ediyor"

Malkoç, ham madde ve pazarın, mobilya üretimi yapılan bölgelerde kümelendiğine işaret ederek, şöyle devam etti:

"Samsun, 2016 yılında yaptığı mobilya fuarını 1990'lı yıllarda çadırlarda gerçekleştirirdi. Çadırcılık fuarı hem üretici hem de müşteriler açısından geçici görüldüğü için ilgi görmedi. Son yıllarda kentte yapılan fuarlar, uluslararası fuar niteliğinde oluyor. Fuarlara ortalama 45-50 Samsunlu firma katılıyor. Bu firmaların tamamı kentte üretim yapıyor. Bazılarının satış mağazaları da var. Kayseri, İnegöl, İstanbul ve Ankara'dan aldıkları ürünleri de satıyorlar ancak Samsun'da 1980'li yıllarda çok ciddi sanayi altyapısı vardı. Bunlar küçük işletmelerdi ama adet olarak çok fazlaydı. Süreç içindeki gelişmelere ayak uydurulamadı. Közlenmiş olsa da kentte üreticilik altyapısı hala devam ediyor. Ciddi metrekarelerde üretim ve ihracat yapan üreticilerimiz de var ama çoğu KOBİ dediğimiz, özellikle 10-50 arasında personeli bulunan firmalar. "

- "Usta-çırak ilişkisinde sorun yaşanıyor"

Birçok sektörde olduğu gibi Samsun'da da mobilya sektöründe usta-çırak ilişkisinden kaynaklanan sorunlar yaşandığının altını çizen Malkoç, şunları kaydetti:

"Kesintisiz 8 yıllık eğitimle başlayan süreç sanayinin her alanında usta-çırak ilişkisinin kesintiye uğramasına, ara eleman sıkıntısı yaşanmasına neden oldu. Sanat okullarının son yıllarda bu anlamda bir yol açışı var ama her sektör için kucaklayıcı bir durum oluşmadı. Sanat okullarında bilgisayar, elektrik elektronik gibi bölümlere ciddi sınıflar açılırken mobilya, metal ve döküm gibi branşlara az ya da hiç sınıf açılamıyor. Sanat okulu tercih eden ailelerin ve öğrencilerin bu bölümlere de kaydırılması gerekli. Mobilya sektöründe çok insan istihdam ediliyor ama çırak bulmakta sıkıntı yaşıyoruz. Mobilyanın her kademesinde ara eleman bulamıyoruz."

- Sektörde atak yapabilmek için çalışma yürütülüyor

Samsun'un mobilya üretim pazarında yeniden söz sahibi olması için firmalarla düzenli toplantılar yaptıklarını, çeşitli çalışmalar yürüttüklerini anlatan Malkoç, bu kapsamda bir alışveriş merkezinin büyük bölümünü 20'den fazla firmanın ürünlerinin sergilendiği mobilya teşhir mağazası şeklinde düzenlediklerini, burada fuar gibi bir ortamda mağazaların ürünlerinin sergilendiğini belirtti.

Malkoç, kentte irili ufaklı 750 firma bulunduğunu, bu firmaların çoğunun gelecek vadettiğini sözlerine ekledi.


AA

Ekonomi Haberleri

Popülasyon azaldı: İklim değişikliği balık fiyatlarını da artırdı
Kat İrtifakı ve Kat Mülkiyeti Arasındaki Fark Nedir? Ev Alırken Dİkkat
Zirveye kar yağınca köylü soluğu bahçede aldı
Belediyelerden Atılan İşçiler İçin Bakanlık Devrede
İkiz Dönüşüm İçin İlk Adım Konya'da Atıldı