Adalet Bakanı Akın Gürlek, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş’ta yaşanan okul saldırılarının ardından sosyal medyada yürütülen manipülasyon faaliyetlerine karşı büyük bir operasyon başlatıldığını açıkladı. Bakan Gürlek, 55 Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen titiz çalışmalar sonucunda, halkı panik ve korkuya sevk eden 130 hesap sahibi hakkında adli süreç işletildiğini belirtti. Şu ana kadar 95 kişi gözaltına alınırken, firari durumdaki 35 kişinin yakalanması için operasyonlar devam ediyor.
Binlerce Hesaba Erişim Engeli ve Yayın Yasağı Denetimi
Soruşturma kapsamında sadece şahıslar değil, dijital içerikler de mercek altına alındı. Yayın yasağını ihlal eden, olay anına ait görüntüleri servis eden ve resmi açıklamaları itibarsızlaştırmaya çalışan bin 104 sosyal medya hesabına erişim engeli getirildi. Bakanlık, suç ve suçluyu öven, toplumsal huzuru bozmayı hedefleyen her türlü içerikle mücadelenin 81 ilde koordineli bir şekilde sürdürüleceğinin altını çizdi.
Okulları Hedef Gösterenlere Geçit Yok
Bakan Gürlek’in açıklamalarındaki en dikkat çekici noktalardan biri de eğitim kurumlarını doğrudan hedef alan paylaşımlar oldu. 54 okulu hedef göstererek saldırı yapılacağı algısı oluşturan 67 kullanıcı gözaltına alındı. Çocukların güvenliğini tehlikeye atan dijital platformlara yönelik Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ve Siber Suçlarla Mücadele Başkanlığı’nın ortak bir çalışma yürüttüğü, İçişleri ve Milli Eğitim Bakanlıkları ile tam bir koordinasyon sağlandığı vurgulandı.