Ramazan zammı yok gibi

Mübarek Ramazan ayı için evlerde ve çarşı pazarda hazırlıklar başlarken, vatandaşlar fiyatların her yıl olduğu gibi artmasından endişe ediyor..

20 Temmuz’da başlayacak Ramazan Ayı’na az bir zaman kala her yıl gündeme gelen temel gıda maddelerinin fiyatlarında bir artış yaşanıp yaşanmayacağı konuşulurken, esnaf bu yıl Ramazan’ın yerli sebze meyve dönemine denk geldiği için ürünlerde bir artışın yaşanmayacağını aksine düşüşün yaşanacağını söylüyor

Ramazan Ayı’na sayılı günler kala meyve sebze fiyatlarında artış olup olmayacağı merak konusu oldu. Her yıl ‘Ramazan’da artış olmayacak’ denilmesine rağmen yaşanan fiyat artışları nedeniyle vatandaşlar bu yıl da aynı olayın yaşanıp yaşanmayacağını sorguluyor. Pazar esnafı bu yıl artışın yaşanmayacağını aksine düşüşün de olabileceğine işaret ediyor. Esnaf düşüşün yaşanabileceğini söylerken pirinç, süt ve süt ürünleri ile et ve et ürünlerinde 50 kuruş ila 1 lira arasında artış yaşanabileceğini de aktarıyor. Ramazan ayı ile ilgili fiyatlar üzerinde bu şekilde bir tahmin yapan esnaf, Ramazan’ın vazgeçilmezi olan hurmanın fiyatı da 5 liradan başlayıp 100 liraya kadar ulaşabileceğini ifade ediyor. Ramazan Ayı’nda bu yıl sebze ve meyvede artışın aksine düşüş olabilir. Pazar esnafı Ramazan Ayı’nın yerli sebze ve meyve dönemine denk geldiği için sebze ve meyve fiyatlarında bu Ramazan Ayı’nda artışın olmayacağını söyledi. Esnaf Ramazan’da genel olarak pirinç, süt ürünlerinde bir artışın olabileceğini belirtti. Et ürünlerinde ise 50 kuruş ila 1 lira arasında bir artışın olabileceği belirtildi. Ramazan’ın vazgeçilmezi hurma ise 5 liradan başlayarak yüz liraya kadar değişiyor.

PİRİNÇ VE SÜT ÜRÜNLERİNDE ARTIŞ OLABİLİR

Her yıl Ramazan Ayı’nın gelmesiyle birlikte yüksek bir artışın yaşandığı temel gıda maddelerinde bu yıl ciddi manada bir artış yaşanmayacak gibi. Fiyatlar hakkında bilgi veren Kadınlar Pazarı esnaflarından Ali Kocatürk, Ramazan’a 1 ay kalmasına rağmen şuan fiyatlarda genel itibariyle bir artışın olmadığını söyledi. Şuan tereyağının 11–12 lira, yoğurdun 3–4 lira, kaymağın 10 lira, taze peynirin 5 – 10 lira, pirincin ise 3-4 lira olduğunu belirten Kocatürk, Ramazan Ayı’nda bu fiyatlarda 1 ila 2 lira arasında bir artışın olabileceğini kaydetti. Nohudun 5 lira, fasulyenin ise 3,5 lira, zeytinin 3,5 – 11 lira olduğunu ifade eden Kocatürk, bu ürünlerde bir artışın olmayacağını söyleyerek, kilosu yüz lira civarında olan bamyanın düşeceğini belirtti. Geçtiğimiz günlerde 4,5 lira olan yumurtanın 6 liraya kadar yükseldiğini söyleyen Kocatürk, bu fiyatın biraz daha artabileceğini dile getirdi. Kocatürk son olarak, vatandaşların Ramazan Ayı gelmeden 1 hafta önce alışverişlerini yapmalarının daha iyi olacağını belirterek sözlerini sonlandırdı.

RAMAZAN’DA SEBZE VE MEYVE FİYATLARI DÜŞEBİLİR

Sebze meyvede ise bu Ramazan’da artışın aksine düşüşün olacağı düşünülüyor. Sebze ve meyve fiyatları hakkında bilgi veren Mehmet Ali Akkaş, bu yıl yerli sebze ve meyve döneminin Ramazan Ayı’na denk geleceğini belirterek, sebze ve meyve fiyatlarında düşüşün olacağını söyledi. Akkaş sebze meyve fiyatlarını ise şöyle sıraladı: Domates 75 kuruş, salatalık 75 kuruş, biber ve patlıcan 1 lira, taze fasulye 1–1,5 lira, soğan ve patates 65–75 kuruş, kiraz 2,5 lira, şeftali 1,5 lira, üzüm 3–4 lira, karpuz 75 kuruş – 1 lira. Üzümde ve karpuzda artışın olabileceğini belirten Akkaş, vatandaşların kabak aşısı karpuza dikkat etmeleri yönünde uyarıda bulundu. Akkaş, kabak karpuzun sapının kalın olduğunu söyleyerek, satın alırken karpuzun sapına dikkat etmelerini belirtti.

ET ÜRÜNLERİNİN 1 LİRA ARTACAĞI DÜŞÜNÜLÜYOR

Et fiyatları hakkında bilgi veren İsmail Yavuz, şu anki et ürünleri fiyatları hakkında bilgi vererek, bu fiyatların Ramazan Ayı’nın gelmesiyle birlikte 50 kuruş ila 1 lira arasında artabileceğini ifade etti. Genel olarak et ürünleri fiyatları ise şöyle: Parça et 22 lira, dana kıyma 20 lira, dana kaburga 18 lira, kuzu eti kemikli 27 lira, koyun eti kemikli 20 lira, tavuk kanat 9,5 lira, tavuk pirzola 8 lira, tüm piliç 5,5 lira. Pastırmanın fiyatı ise 40 - 42 lira.

HURMA 5 LİRADAN BAŞLIYOR

Ramazan Ayı’nın vazgeçilmezi olan ve hemen hemen her iftarda yerini alan hurmanın fiyatı, hurmanın cinsine, iriliğine göre değişiyor. En düşük hurma fiyatı 5 lirayken en yüksek fiyatı ise 100 lira. Hurma satışı yapan esnaf Ramazan’da fiyatlarda genel itibariyle artışın olmayacağı, bazı hurma cinslerinde çok az bir artışın yaşanabileceği görüşünde. Başlıca hurma çeşitlerinin fiyatları şöyle: Tunus ve İran hurması 5 lira, Cezayir Hurması 30 lira, Medine Hurması 10 – 20 lira, Peygamber Hurması 60 – 100 lira. Yakup Horasan - Memleket

Ekonomi Haberleri

ÜRETİCİNİN YÜZÜ GÜLDÜ
Geçen yıl don vuran bahçelerde üzüm salkımı gibi kiraz yetişti
TEHLİKELİ OYUNCAĞA TOPLATMA KARARI
136 MİLYAR DOLAR AŞILDI
BENZİNE ZAM YOLDA