Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Programı'ndan Dr. Öğr. Üyesi Halil Türktemiz, iyonlaştırıcı radyasyonun sağlık sorunlarına neden olabilen etkilerini azaltmanın yollarını paylaştı.
Tıbbi görüntülemenin temelini oluşturan X-ışınları, röntgen, bilgisayarlı tomografi (BT), skopi, mamografi gibi tıbbi cihazlarda kullanılarak insan vücudunun iç yapısının görüntülenmesine olanak tanıyor.
Dr. Türktemiz, iyonlaştırıcı radyasyonun insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekerek, bu tür radyasyondan kaynaklanan riskleri minimize etmek için alınması gereken önlemleri açıkladı.
İyonlaştırıcı radyasyonun hücre ölümlerine, DNA bozukluklarına, katarakt oluşumuna ve kanser gibi sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirten Türktemiz, tıbbi tanı ve tedavi süreçlerinde kullanılan X-ışınları ve gama ışınlarına maruz kalan sağlık çalışanlarının kendilerini, hastalarını ve yakınlarını bu etkilerden korumalarının önemini vurguladı.
Radyasyon alanında görev yapan sağlık çalışanlarının koruyucu ekipmanları kullanmalarının gerekliliğine değinen Dr. Türktemiz, kurşun paravan, kurşun önlük, tiroit koruyucu, gonad koruyucu, kurşun gözlük gibi önlemlerin alınmasının önemine vurgu yaptı.
Ayrıca, gereksiz radyasyona maruz kalmamak adına hasta yakınlarının çekim odasında bekletilmemesi ve gereksiz BT çekimlerinden kaçınılması gerektiğini belirtti.
Dr. Türktemiz, hamilelerin radyasyon alanlarında bulunmamaları gerektiğini ve hamilelik durumunda olan hastalara özel önlemler alınması gerektiğini söyleyerek, sağlık sorunlarının ortaya çıkmadan önce radyasyona yönelik önlemler almanın önemini vurguladı.
Son olarak, her çekimde gereksiz radyasyona maruz kalmamak ve sağlık sorunlarına karşı önlemler almak gerektiğini belirtti.