HİSDER’in düzenlediği Pazartesi Toplantıları’nda konuşan NEÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Önder Kutlu, "Güncel Gelişmeler ve Türk Dış Politikası" konulu konferansta küresel güç dengeleri ve bölgesel politikalara dair önemli değerlendirmelerde bulundu.
Küresel Dönüşüm ve Hızlanan Gelişmeler
Prof. Dr. Kutlu, uluslararası ilişkilerde gelişmelerin artık çok daha hızlı yaşandığına dikkat çekerek, pandemi sonrasında dijitalleşme ve yapay zekâ ile birlikte büyük bir dönüşüm sürecine girildiğini ifade etti. Geçmişte yıllara yayılan siyasi ve jeopolitik süreçlerin günümüzde birkaç gün içerisinde tamamlanabildiğini belirten Kutlu, hibrit savaşlar ve vekalet savaşlarının yeni dönemin ana unsurları haline geldiğini vurguladı.
İngiltere, ABD ve Bölgesel Güç Dengeleri
Konuşmasında küresel aktörlerin bölgedeki stratejilerine değinen Kutlu, İngiltere’nin yaklaşık 200 yıldır kurduğu uluslararası düzenin etkilerini sürdürdüğünü aktardı. Suudi Arabistan’daki yönetim değişiklikleri ve ABD ile İngiltere arasındaki nüfuz mücadelelerinin bölgesel dengeleri doğrudan etkilediğini söyleyen Kutlu, Türkiye ile İngiltere arasında son dönemde gelişen ilişkilerin ve Eurofighter uçak tedariki konusundaki temasların jeopolitik açıdan yakından takip edilmesi gerektiğini belirtti.
"Terörsüz Türkiye" ve İç Siyasal İstikrar
İç siyaset ve terörle mücadele sürecine ilişkin analizlerde de bulunan Prof. Dr. Önder Kutlu, "Terörsüz Türkiye" adımlarının bir devlet projesi olarak görülmesi gerektiğine işaret etti. Türkiye'deki siyasi sürekliliğin küresel belirsizlikler ortamında bir istikrar unsuru oluşturduğunu kaydeden Kutlu, bölgesel gelişmelerin bütüncül ve tarihsel bir perspektifle okunmasının önemini vurguladı.