Kırmızı eti pahalı bulan piknikçilerin tavuk etine, yönelmesi beyaz et piyasasını hareketlendirdi. Protein değerinin yüksekliği uzmanlarca dile getirilen ve tanesi 6 kuruşa düşen yumurtayı görmezden gelen insanımızın kilosu 6 YTL'den satılan piliç kanadına hücum etmesini ise Yumurta Üreticileri Birliği şaşkınlıkla karşılıyor.
Türkiye'nin yumurta ihtiyacını yüzde 20 oranında karşılayan ve Konya ve Karaman'da sektörün can çekiştiğini kaydeden Yumurta Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Ramazan Gürbüz, tavuk kanadını 6 YTL'ye yerken 6 kuruşa yumurta yemiyor" diyerek tavuk kanadına hücum edenlerin yeterli bilgilendirilmediğini savundu.
Yumurtayı 80 YKr maliyeti olmasına karşın 60 YKr'ye ancak satabildiklerini belirten Konya-Karaman Veteriner Hekimler Odası Başkanı ve Yumurta Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu üyesi Ramazan Gürbüz, "Konya'da sadece yumurta tavukçuluğu yapılıyor. Yumurta tavukçuluğunda tavuklar yüzde 50 zararına verilir. Yumurtadan da zarar etmeye başlayınca sektör ciddi sıkıntı içine girdi" dedi. Konya ve Karaman'da yıllık 7.5 milyon yumurtanın üretildiğine dikkat çeken Gürbüz, "Aylık 6 milyon yumurta üretiliyor. Bu rakamların küçümsenmemesi gerekir. Şehre aylık 16 trilyon 800 milyar lira girdi sağlanıyor. Bu paranın büyük bir kısmı ise çiftçilerimize katkı sağlıyor" şeklinde konuştu.
Yumurta ve tavuk fiyatları yükselecek!
Hükümetlerin tarım politikalarının istikrarsız olduğunu öne süren Gürbüz, "Tavuk ve yumurtanın ucuz olması için girdilerin mutlaka düşük olması gerekir. Bizim en çok kullandığımız ürünlerin başında mısır ve buğday geliyor. Hükümet yurt dışına mısırı 110 dolardan satmak için harekete geçti. Biz tavuk üreticileri olarak Tarım ve Köyişleri Bakanı'nı ziyaret ederek mısırı 150 dolardan bize vermesi konusunda talepte bulunduk. Ama iki hafta geçti, hala bir cevap gelmedi. Yeni mısır mahsulü çıkmak üzere ama stoklarda mısır var. Yeni mahsulü kim alacak? Bu yıl sıkıntı çeken çiftçi bir sonraki yılda mısır ekmez. Daha kötüsü, bir yıl sonra mısırı ithal eder duruma geleceğiz. O zaman yumurta ve tavuk fiyatlarının önüne kimse geçemez" diye konuştu.