Pazarcının da veresiye defteri oldu

Bakkalların yıllardır tuttuğu veresiye defterinden edinen pazarcılar, genellikle meyve sebze fiyatlarının arttığı kış aylarında borç yazıyor.

Son yıllarda özellikle dar ve orta gelirli aileler, kredi kartı borçlarının artması, alım güçlerinin azalmasına bağlı olarak tekrar veresiye defterlerine borç yazdırmaya yöneldi.

Birçok aile market yerine ''bakkal amcaya'' giderken, bakkalın borç defteri son aylarda iyice kabardı. Dar ve orta gelirli aileler, bakkaldan sonra pazarcıya bile borç yazdırmaya başladı.

Konya'da yıllardır pazarcılık yapan Hüsrev Uslu, yaptığı açıklamada her pazarcının, pazarın kurulduğu bölgede sabit müşterisinin olduğunu, bu müşterilere ayrı önem verdiğini söyledi.

Geçen yıl müşterilerinden gelen talep üzerine veresiye defteri tutmaya başladığını vurgulayan Uslu, birçok pazarcının da bakkallar gibi borç defteri oluşturduğunu, artık pazarlarda veresiye satışların giderek arttığını kaydetti.

Bakkallara oranda farklı bir borç defteri hazırladıklarını ifade eden Uslu, şunları kaydetti:

''Bizim borç defterimiz pazarlara göre ayrılıyor. Yani defteri, 'Özalkent, Karatay, Muhacır ve Perşembe' pazarı gibi bölümlere ayırdık. Bu bölümlerde ise pazar yerlerinde alışveriş yapanların ve borç yazdıranların isimleri var. Bu şekilde karıştırmamış oluyoruz. Çünkü bakkal gibi sabit olmadığımız için isimlerde yanlışlık yapma riskimiz fazla. Genelde dar ve orta gelirli aileler, memur aileleri borç yazdırıyor. Haftalık 15-25 YTL arasında tutan pazar masrafını ay başında ödeme sözüyle deftere yazdırıyor.''

İmkanları ölçüsünde ailelerin borçlarını bazen ayda bir bazen de iki ayda bir ödediğini vurgulayan Uslu, ''Bazen gerçekten zor durumda olup ödeyemeyen de oluyor. Geçen yıldan alacağım olan aileler bile bulunuyor. Sadece benim borç defterimde 150'nin üzerinde borçlu var. Bu sayı giderek artıyor'' dedi.

Uslu, genellikle kış aylarında borç yazıldığını belirterek, ''Yaz aylarında meyve sebze kışa göre daha ucuz oluyor. Kış aylarında fiyatlar yükselince pazar masrafı artıyor. Bu durumda da ödemede zorluk yaşanıyor ve borç defterine yazılıyor. Pazardaki birçok arkadaşın borç defteri giderek kabarıyor'' diye konuştu.

Konya Pazarcılar Odası yetkilileri ise günümüzde borçların artması ve alım güçlerinin düşmesi yüzünden bazı ailelerin pazar alışverişi yapmakta zorlandığını söyledi.

Alışverişi duran pazarcının da borç defteriyle müşteriye kolaylık sağlamaya çalıştığını ifade eden yetkililer, ''Bakkallar gibi pazarcı da veresiye satışa başladı. Aile, oldukça pahalı meyve ve sebze satan markete gidemiyor. Pazar daha ucuz'' dedi.

 

      

Yerel Haberleri

Baba-Çocuk İkilisi M1 Konya’da Bir Araya Geliyor
SEZON ÖNCESİ KRİTİK İNCELEME
TARİHİ CAMİLERDE SAF TUTTULAR
MİLYONLUK VURGUN ENGELLENDİ
Lazerle Göz Çizdirme Dönemi: Hangi Yöntem Size Uygun?