Para piyasası fonlarında yeni dönem: Kazançtan yüzde 10 kesilecek

Para piyasası fonları ve ünvanında “para piyasası” bulunan serbest fonların kazançlarında yüzde 0 olan tevkifat oranı yüzde 10'a çıkarıldı. Düzenleme Resmi Gazete'de yayımlandı.

Para piyasası fonları ve ünvanında “para piyasası” ibaresi bulunan serbest fonlardan elde edilen kazançlarda uygulanan stopaj oranı yüzde 10'a yükseltildi. Yeni düzenleme, Cumhurbaşkanı Kararı'nın Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla yürürlüğe girdi.

Düzenleme, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun geçici 67. maddesi kapsamında yerli ve yabancı kurumsal yatırımcılar için uygulanan tevkifat rejiminde değişiklik yaptı.

Yüzde 0 olan tevkifat yüzde 10 oldu

Yeni kararla, yalnızca para piyasası fonlarının katılma paylarından elde edilen kazançlar ile ünvanında “para piyasası” ibaresi bulunan serbest fonların kazançları için daha önce yüzde 0 olarak uygulanan tevkifat oranı yüzde 10'a çıkarıldı.

Ancak düzenleme, yatırım fonlarının tamamını kapsamıyor. Para piyasası fonları dışındaki fonlardan elde edilen kazançlarda yerli ve yabancı kurumsal yatırımcılar açısından yüzde 0'lık tevkifat uygulaması devam edecek.

Yerli ve yabancı yatırımcı için farklı uygulama

Yerli kurumsal yatırımcıların para piyasası fonlarından elde ettiği kazançlar üzerinden kesilecek yüzde 10'luk tevkifat, üçer aylık vergilendirme dönemlerinde beyan edilen geçici vergiden mahsup edilebilecek.

Yabancı kurumsal yatırımcılar açısından ise yapılan yüzde 10'luk kesinti nihai vergilendirme niteliğinde olacak.

Gerçek kişiler için oran değişmedi

Düzenlemenin önemli noktalarından biri ise gerçek kişilerin yatırım fonu kazançlarına uygulanan stopaj oranında değişiklik yapılmaması oldu.

Yerli ve yabancı gerçek kişilerin yatırım fonu katılma paylarından elde ettiği kazançlarda uygulanan yüzde 17,5 oranındaki tevkifat aynı şekilde devam edecek.

Yeni ve eski fon payları için kademeli uygulama

Stopaj değişikliğinin uygulanmasında katılma paylarının ne zaman iktisap edildiğine göre farklı bir yöntem benimsendi.

Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten sonra satın alınacak yeni katılma paylarından elde edilen kazançlar doğrudan yüzde 10'luk yeni tevkifat oranına tabi olacak.

Yürürlük tarihinden önce alınmış katılma paylarında ise daha farklı bir hesaplama yapılacak. Düzenlemenin Resmi Gazete'de yayımlandığı tarihe kadar oluşan kazançlar tevkifat dışında tutulacak. Bu payların elden çıkarılmasına kadar geçen sürede oluşan kazanç kısmı ise tevkifat kapsamına alınacak.

Bu değişiklikle birlikte özellikle para piyasası fonu yatırımcılarının vergi kesintisi konusunda fon paylarının edinim tarihi önem kazanacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

OKUL SERVİS ÜCRETLERİ ZAMLANDI
Olimpiyat Madalyalı Yusuf Dikeç, Konya Merkezli Derya Arms ile Anlaştı
ÜNLÜ DÖNERCİYE KVKK CEZASI
İstanbul’da Kiracılar İçin Yeni Dönem! İlk Konutlar Teslim Edilecek
TOGG YABANCI MARKALARI FRENLEDİ