Pancar tarlasında dehşete düşüren görüntü: 15 metre derinliğinde obruk oluştu

Aksaray'ın obruk bölgesi Sultanhanı'nda, pancar hasadı sırasında dev bir obruk daha oluştu. Gazi Mahallesi'ndeki tarlada fark edilen 2 metre çapında, 15 metre derinliğindeki çukur, yöre halkında endişeye neden oldu.

Aksaray’ın Sultanhanı ilçesi, son yıllarda artan obruk oluşumlarıyla gündemdeki yerini koruyor. Bölgedeki son olay, Gazi Mahallesi’nde Mevlüt Ağır’a ait pancar tarlasında yaşandı.

Tarlada rutin hasat çalışmalarını sürdüren çiftçi, aniden ortaya çıkan devasa çukuru fark edince büyük bir şaşkınlık ve panik yaşadı. Yapılan ilk belirlemelere göre, yeni oluşan obruğun yaklaşık 2 metre genişliğinde ve tahmini 15 metre derinliğinde olduğu tespit edildi.

Yöre Halkı Tedirgin

Obruğun bir yerleşim yerine veya tarım arazisine bu denli yakın oluşması, bölge sakinlerini ciddi şekilde endişelendirdi. Durumun hemen bildirilmesi üzerine mahalle muhtarı ve jandarma ekipleri olay yerine sevk edildi. Güvenlik güçleri, can ve mal kaybını önlemek amacıyla obruk çevresini güvenlik şeritleriyle çevirerek bölgeyi kontrol altına aldı.

Uzman Görüşü: Neden Obruklar Artıyor?

Sultanhanı ve çevresindeki obruk oluşumlarının temel nedeni, jeolojik yapı ile insan faaliyetlerinin birleşimi olarak gösteriliyor. Özellikle son dönemde azalan yağışlar ve tarımsal sulamada aşırı yeraltı suyu kullanımı, yer altındaki su seviyesini kritik ölçüde düşürdü. Yeraltındaki kireçtaşlarının erimesiyle oluşan mağaralar, üzerindeki toprağın taşıyıcı gücü kalmayınca çökerek obruklara dönüşüyor.

Yeni oluşan obruğun da, bölgede art arda görülen diğer vakalar gibi aynı jeolojik ve hidrolojik sorunlardan kaynaklandığı düşünülüyor. Yetkililer, çiftçileri tarlalarında ve arazilerinde bu tip çöküntülere karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

AKSARAY Haberleri

Belediyenin kontrolsüz yıkımı, dükkanları da yıkıyordu: 3 dükkan hasar aldı
'Küseceksen Oynamayalım' Kahvehanesinde Oyun Kavgası
CADDEYİ TAMİRHANEYE ÇEVİRDİ
TRAFİĞE KAPATILAN YOLDA YARIM SAATTE 2 KAZA
AKREP TİCARETİNE SUÇÜSTÜ!