Osmanlı Frenk, biz 'ata tohumu' diyorduk aslı İnka çıktı!

Türkiye'de "ata tohumu" denilerek övülen domatesin aslında Anadolu'ya sonradan geldiği biliniyor. Peki domates Türkiye'ye ne zaman ve nasıl ulaştı? İşte tarihî kaynaklara dayanan detaylar…

Osmanlı Frenk, biz 'ata tohumu' diyorduk aslı İnka çıktı!

Domates, günümüzde Türkiye’de en çok tüketilen sebzeler arasında yer alsa da, Anadolu topraklarına oldukça geç ulaşan bir bitki türü. Botanik olarak meyve kabul edilen domates, orijinal olarak Orta ve Güney Amerika kökenli olup, 16. yüzyılda İspanyol ve Portekizli denizciler aracılığıyla Avrupa’ya taşındı.

domates.jpg

Osmanlı mutfağında domatesin yeri geç oluştu

Tarihçiler, domatesin Osmanlı coğrafyasına gelişini 18. yüzyıl sonlarına ve 19. yüzyıl başlarına tarihlendiriyor. Arşiv belgelerinde ve Osmanlı mutfağına dair yazmalarda, domatese dair ilk kayıtlara bu dönemlerde rastlanıyor. Bu da, domatesin Türkiye’deki tarımsal geçmişinin en fazla 200 yıllık bir mazisi olduğunu ortaya koyuyor.

"Ata tohumu" kavramı tartışmalı hale geldi

Son yıllarda yerel tarım politikalarında sıkça vurgulanan "ata tohumu" kavramı, bazı ürünlerin millî ve tarihî miras gibi algılanmasına neden oldu. Ancak domates gibi bazı bitkilerin Anadolu’ya sonradan gelmesi, bu tohumların “ata tohumu” sayılıp sayılamayacağına dair tartışmalara yol açtı.

Uzmanlar, yerel adaptasyon süreçlerinden geçen tohumların elbette korunması gerektiğini vurgularken, bu ürünlerin tarihsel gerçeklikle bağdaşan şekilde sınıflandırılmasının önemine dikkat çekiyor.

Domates bugün yerli üretimin vazgeçilmezi

Her ne kadar tarihî olarak geç bir dönemde Anadolu’ya girmiş olsa da, domates bugün Türkiye’nin en fazla ürettiği ve ihraç ettiği ürünler arasında bulunuyor. TÜİK verilerine göre, Türkiye 2024 yılı itibarıyla yıllık 13 milyon tona yakın domates üretimi ile Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise dördüncü büyük üreticisi konumunda yer alıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri