Orta Doğu'daki Savaşın Faturası Ağır: İnşaat Malzemelerine Yüzde 25 Zam!

KONTİMDER Başkanı Ali Tetik, Orta Doğu’daki gerilimin petrol ve ham madde fiyatlarını tırmandırdığını, inşaat maliyetlerinin %25 oranında arttığını vurguladı.

Konya Tesisat İnşaat Malzemecileri Derneği (KONTİMDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Tetik, Orta Doğu’da tırmanan savaşın dünya ekonomisini ciddi bir durgunluk riskine soktuğunu belirtti. Özellikle dünya enerji trafiğinin kalbi olan Hürmüz Boğazı üzerindeki tehditlerin belirsizliği artırdığına dikkat çeken Tetik, petrol fiyatlarının 110 dolara dayanmasının tüm sektörlerde maliyet dengelerini altüst ettiğini ifade etti.

İnşaat Sektöründe %25’lik Maliyet Şoku

Savaşın sadece enerji değil, ham madde tedarik zincirini de vurduğunu belirten Tetik, özellikle plastik türevleri ve petrokimya ürünlerine dayalı inşaat malzemelerinde ciddi fiyat artışları yaşandığını söyledi. Dış cephe mantolama gibi petrol türevi ürünlerin yoğun kullanıldığı alanlarda maliyetlerin %20 ile %25 arasında arttığını vurgulayan Tetik, bu durumun yeni konut arzını sekteye uğratabileceği uyarısında bulundu.

Küresel Durgunluk ve Enflasyon Baskısı

Petrol fiyatlarındaki artışın nakliye giderlerini yukarı çekerek enflasyon üzerinde baskı kurduğunu belirten Ali Tetik, "Gelişmiş ülkelerdeki büyüme yavaşlarken, Türkiye ekonomisinin de bu durumdan olumsuz etkilenmesi kaçınılmazdır. Geçici ateşkes ve Hürmüz Boğazı'nın açılması olumlu gelişmeler olsa da bölgede kalıcı istikrarın tesis edilmesi dünya ekonomisindeki hasarı önlemek için kritiktir" dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

MAZOTA CUMA SABAHI 13 TL İNDİRİM GELİYOR
Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Mehmet Ali Can oldu
SATILIK ÇOK ALICI YOK
MAZOT 103 TL OLACAKTI
ASGARİ ÜCRETE ARA ZAM İHTİMALİ