Ormanın faziletlerinden vazgeçiliyor

Diyanet merkezi hutbe uygulamasından vazgeçiyor. Artık camilerde orman, çevre, veremle savaş hutbeleri okunmayacak. Hutbeler yerel ihtiyaçlar dikkate alınarak il müftülüklerince hazırlanacak.

Diyanet İşleri Başkanlığı, artık merkezi hutbe uygulamasına son veriyor. Başkanlık önümüzdeki ayla birlikte konuları müftülüklerce belirlenecek hutbeleri yarışmayla seçmeye karar verdi.


Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu imzalı genelgeye göre, illerde "Hutbe Komisyonları" oluşturulacak ve hutbeler köy, belde ve ilçelerin yerel ihtiyaçları öne çıkarılarak hazırlanacak. Komisyon, yurt içinde ilçe müftüleri, yurt dışında ise ataşeler, koordinatör din görevlileri ve din görevlileri ile yapılacak toplantıda ihtiyaç duyulan hutbe konularını belirleyecek.


Komisyon üyeleri, belirlenen konularda din görevlileri arasında "hutbe yazma yarışması" açacak, gerektiğinde hutbe hazırlayabilecek ya da sipariş yoluyla hutbe hazırlatacak.


Hutbeler, bilgilendirici, duygulandırıcı, ikna ve motive edici olacak. Ayet, hadis ve bunları anlama, yorumlama ve uygulama geleneğine ilişkin kaynaklara atıfta bulunulacak hutbelerde günlük hayattan ve tarihsel olaylardan somut örnekler verilecek. Okunmaya değer hutbe sahipleri ödüllendirilecek. Komisyon başkanı seçilen bütün hutbelerin sorumluluk alanındaki camilere zamanında ulaştırılmasını ve okunmasını sağlayacak, hutbelerin etkili biçimde sunulup sunulmadığını denetleyecek. Güncel gelişmeler ve acil durumlar karşısında hutbe komisyonu, planlananın dışında uygun bulduğu bir hutbeyi de okutabilecek.


DİYANET-SEN: 28 ŞUBAT ÖNCESİNE DÖNÜLSÜN!


Diyanet-Sen 2 Nolu Şube Başkanı Sami Yıldız konu ile ilgili gazetemize yaptığı açıklamada 28 Şubat postmodern darbesi sonrasında Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan gönderilen merkezi hutbelerin imam-hatipleri ilmi araştırmalardan uzaklaştırdığı için sendika olarak yanlış uygulamadan vazgeçilmesi için başvuruda bulunduklarını hatırlattı.


Merkezi vaaz ve merkezi hutbe uygulamasından sonra kitap okuyan ve kültürel faaliyetlere ilgi duyan imam sayısının azaldığını belirten Yıldız, Diyanet’in yeni genelgesinin bu haliyle imamlara ‘kendine güven’ getirecek boyutta olmayacağının altını çizerek “İl Müftülüğü’ndeki komisyonca hazırlanmış hutbeyi ‘al oku’ demekle, genel merkezden gönderilmiş hutbeyi ‘al oku’ demek arasında önemli bir fark yoktur. Merkezi hutbe uygulaması başlamadan önce il müftülükleri hutbe konularını belirliyordu ve imamlar da konu etrafında yaptıkları ilmi araştırmaya göre kendi cümleleriyle hutbelerini okuyordu. İmamlarımız cemaatin seviyesine göre onların ihtiyaçlarını gözeterek hutbelerini hazırlıyordu. Biz yeniden bu uygulamanın getirilmesini istiyoruz. İmamlara güven verecek ve cemaati de camiden soğutmayacak uygulama budur” dedi. Memleket

Yerel Haberleri

Baba-Çocuk İkilisi M1 Konya’da Bir Araya Geliyor
SEZON ÖNCESİ KRİTİK İNCELEME
TARİHİ CAMİLERDE SAF TUTTULAR
MİLYONLUK VURGUN ENGELLENDİ
Lazerle Göz Çizdirme Dönemi: Hangi Yöntem Size Uygun?