Nevşehir’in Yer Altı Soğuk Hava Depolarından Tohumluk Patates Sevkiyatı Başladı

Nevşehir’deki kayadan oyma doğal soğuk hava depolarında muhafaza edilen patateslerin tohumluk olanları, başta İç Anadolu olmak üzere birçok ile sevk edilmeye başlandı. Depolarda 2 milyon ton patates saklanıyor.

Türkiye’nin dört bir yanında hasat edilen patatesler, Nevşehir’de bulunan kayadan oyma doğal soğuk hava depolarında özenle muhafaza edildikten sonra, tohumluk olarak ekim yapılacak bölgelere sevk edilmeye başlandı.

Kapadokya bölgesinde yer alan bin 300’ü aşkın doğal soğuk hava deposunda yaklaşık 2 milyon ton patates depolanıyor. Bu patateslerin yaklaşık yüzde 10’u tohumluk olarak ayrılıyor ve Adana, Hatay, Sivas, Kayseri, Yozgat, Kırşehir, Konya, Niğde ve Aksaray gibi üretim yapılan illere gönderiliyor.

Patatesler boylama işleminden geçiriliyor, bu süreçte iri olanlar sofralık, küçük olanlar ise tohumluk olarak sınıflandırılıyor. Depo işletmecisi Mustafa Ceylan, sürece ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Ekim ayında sökümüne başlanan patatesler, bölgemizdeki doğal soğuk hava depolarında muhafaza ediliyor. Bu depolar, yaz kış 4 ila 8 derece arasında sabit sıcaklık sağlıyor. Şu anda tohum boylaması yapıyoruz. Ayırdığımız tohumluklar tekrar toprakla buluşacak."

Bölgedeki yer altı depolarının en önemli özelliği, herhangi bir enerjiye ihtiyaç duymaksızın ısı ve nem dengesini koruyabilmesi. Bu sayede patatesler çürümeden ve bozulmadan uzun süre muhafaza edilebiliyor.

Ceylan ayrıca, "6 ay boyunca Türkiye'nin 81 iline yemeklik patates sevkiyatı yapıldığını" da belirtti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

TESK UYARDI
Bakan Şimşek, Kira ve Eğitim Enflasyonunu İşaret Etti: Yeni Adımlar Geliyor
91 YENİ MİLYARDER DAHA
89 YILLIK DEV HAVLU ATTI
PAYCO’ya kara para aklama operasyonu: 11 gözaltı