Nasreddin Hoca Şenlikleri

Fazıl H. Dağlarca’ya o günü hatırlattım, şiirimizin yüce çınarı başını kaldırıp yüzüme baktı, elini sallayarak “Ah, nerede o günler” dedi.

Zeki OĞUZ

 

Bu yıl Nasreddin Hoca’nın doğumunun 800.yılı. Bu nedenle Nasreddin Hoca yoğun etkinliklerle anılıyor.

Ülke dışında yapılan etkinliklerin yanı sıra TYB Konya şubesi 28 haziranda Prof.Dr.Saim Sakaoğlu, Mustafa Özçelik ve Şaban Abak’ın katılımıyla bir söyleşi proğramı düzenledi. Aynı proğram 29 haziranda Akşehir Kültür Merkezinden tekrar edildi.

 

Siz bu satırları okurken 49. Akşehir Nasreddin Hoca Şenlikleri nin üçüncü günü olacak.Dile kolay, l959 yılından bu yana sürdürülüyor bu şenlikler ve ülkemizde yapılan bu tür şenliklerin en güzeli,en yoğunu.Eğer bu şenliklere katılmadıysanız gerçekten çok şey kaçırmışsınız demektir.Ayrıca Akşehir ülkemizin en güzel ilçelerinden biri.Hıdırlıkta yudumlayacağınız bir bardak çayın keyfine doyamazsınız.

 

Daha önce de anlatmıştım. Gazeteciliğe başladığım ilk yıllarda acemi bir muhabir olarak katılmıştım bu şenliğe. Hıdırlık’ta akşam serinliğinde şiir dinletisi vardı.O yılların üç dev ismiydi şiir okuyacak olanlar. Fazıl Hüsnü Dağlarca, Feyzi Halıcı ve Osman Atilla.Yıllar sonra İstanbul’da bir kitap fuarında şiirimizin dev ustası Fazıl H.Dağlarca’ya o günü hatırlattım,şiirimizin yüce çınarı başını kaldırıp yüzüme baktı, elini sallayarak “Ah, nerede o günler” dedi.

 

Bu satırları yazdığım sırada gülmece treni çoktan yola çıkmıştı Haydarpaşadan.Akşam l8.00 gibi Akşehir’de olacak. 5 Temmuzda temsili Nasreddin Hoca Kadir Çöpdemir kuruyan Akşehir Gölü yerine bir dereye maya çalacak.5-10 temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilen şenliklerde onlarca panel, konferans, film ve dia gösterileri ile yerli ve yabancı halk dansları toplulukları gösteriler yapacak.

Güneyi Sultandağları, kuzeyi bereketli ovalarla ve artık bir avuç kalan gölle çevrili Akşehir  çok sevdiğim ilçelerimizden biridir.Tekke Deresinin üzerindeki pınarın başında bir gece kamp yaparak Sultandağlarının zirvesine de tırmandım.Bence hayatınızda bir kere denemelisiniz bunu.Hatta zamanınız varsa Sultandağlarını aşıp Yalvaç’a inebilirsiniz.

 

Akşehir’i her yönüyle tanımak, dipten tırnağa gezmek isterseniz Mehmet Güleray’ı bulun. O gönüllü rehberidir Akşehir’in. Mehmet ve 16 arkadaşı 1991 yılında  eski bir Akşehir evini satın alarak  bütün Akşehir’lilerin de desteği ile bir müze ev haline getirmişler. Akşehir kültürünü bütün görkemiyle bu evde bulmak mümkün. 1994 yılında hizmete açılan bu müze eve mutlaka yolunuzu düşürün ve Akşehir mantısı ile peynir baklavasını yemeden dönmeyin. Bu evle birlikte Mehmet ve arkadaşları Akşehir Kültür Sağlık Eğitim Vakfını kurmuşlar. AKSEV  kültürel etkinliklerinin yanı sıra heryıl onlarca üniversite öğrencisine burs temin ediyor,ihtiyacı olan Akşehir’lilerin yardımına koşuyor.

 

AKSEV benzeri bir dernekde AKYUNDER. Akşehir ve Yunak Çevreleri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği.Onlarda devletin ulaşamadığı noktalarda insanların sorunlarına çare bulmaya çalışıyorlar.

Bazı insanlar var ki yaşadıkları beldenin vazgeçilmezleridir.Yukarda adını andığım Mehmet Güleray gibi. Akşehir Kaymakamlığı buyıl eski Akşehir fotoğraflarından oluşan bir albüm yayınladı. SÜ.öğretim üyelerinden Ahmet Aytaç’ın hazırladığı albümdeki fotoğraflardan büyük bölümü Mehmet’in arşivinden.

 

Bir kış günü yolunuz Akşehir’e düşerse bir sıra gecesine konuk olmaya çalışın.Akşehir kültür ve geleneğini en ince ayrıntılarını böyle bir sıra gecesinde bulursunuz.Televizyonun bütün evleri işgal etmediği geçmiş yıllarda yapılan sıra geceleri yeniden düzenlenmeye başlanmış.Şu anda sıra gecesi düzenleyen iki gurup var ilçede.

Akşehir’e gitmediyseniz doğumunun 800.yılında Akşehir Nasreddin Hoca Şenlikleri büyük  bir fırsat.Hem birbirinden güzel etkinliklere katılır hem güzel Akşehir’i görmüş olursunuz.

Yerel Haberleri

Baba-Çocuk İkilisi M1 Konya’da Bir Araya Geliyor
SEZON ÖNCESİ KRİTİK İNCELEME
TARİHİ CAMİLERDE SAF TUTTULAR
MİLYONLUK VURGUN ENGELLENDİ
Lazerle Göz Çizdirme Dönemi: Hangi Yöntem Size Uygun?