2017 Aralık ayında Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren, il ve ilçe müftülerinin resmi nikâh kıyma yetkisi verilmesinin ardından Konya’da toplam 390 nikâh, müftüler tarafından kıyıldı. İl Müftüsü, Poçanoğlu ile Selçuklu, Meram ve Karatay müftüleri Memleket’e yaptıkları açıklamada, evlenecek çiftleri nikah için müftülüklere davet ettiler.
Müftülerin nikâh kıyma yetkisinin verilmesinin ardından, il ve ilçe müftüleri yaklaşık iki yıldır bu görevi en güzel şekilde yapmaya çalışıyorlar Müftülere nikâh kıyma yetkisinin verilmesinin ardından beklenen yoğunluğun olmadığı gibi müftüler de yaptıkları açıklamalarda çiftlere, Nikâhlarının müftülüklerde kıydırmaları konusunda tavsiyelerde bulundular. Konya’da ise bu uygulama vatandaşlar tarafından yaygınlaşmaya başladı. Bu uygulama yürürlüğe girdikten sonra Konya'da müftülerin nikâh kıymaları vatandaş tarafından her geçen gün daha fazla talep görürken müftülerin resmi nikâh ile dini nikahı birlikte kıyması uygulamaya olan talebi daha da artırıyor.
KONYA’DAKİ MÜFTÜLÜKLERDE 390 NİKÂH KIYILDI
Müftülüklerden alınan bilgilere göre Konya İl Müftülüğünde 2018 yılında 217, 2019 yılı ilk 5 ayda 26 nikâh kıyıldı. Merkez ilçelerden Selçuklu Müftülüğünde 60 nikâh kıyılırken, Meram’da 66, Karatay’da ise 21 nikâh müftüler tarafından kıyıldı. Kanunun çıkmasından bu güne Konya’da toplam 390 nikâh müftüler tarafından kıyıldı.
NİKÂH SALONLARI ÇİFTLERİ BEKLİYOR
İl ve ilçe müftüleri tarafından kıyılan nikâhlar, İl Müftülüğü binasındaki 200 kişilik nikah salonunda yapılıyor. Bunun yanında geçtiğimiz günlerde yeni açılan Selçuklu Müftülüğü binasında da 400-450 kişilik ve 30 kişilik ayrı ayrı iki tane nikâh salonu bulunuyor. Karatay ve Meram Müftülük binasında nikah salonu bulunmazken Karatay ve Meram müftülüğü nikah davetlilerin fazla olduğu zamanlarda İl Müftülüğünün nikâh salonunu kullanabiliyorlar. Bunun yanında müftülüklerin kıydığı nikahlardan ücret alınmıyor. Çiftlerden sadece, Evlilik Cüzdanı’nın cüzi miktardaki parasının ödenmesi isteniyor. Evlenecek çiftlere, nikâhlarının evlerinde veya düğünün yapılacağı salonda da kıyılmasına olanak sağlanıyor.
POÇANOĞLU, ÇİFTLERİ MÜFTÜLÜKLERE DAVET ETTİ
Konya İl Müftüsü Ahmet Poçanoğlu, evlenecek çiftlere; nikâhlarının müftüler tarafından kıyılmasını tavsiye etti. Müftülük binasında 200 kişilik güzel bir nikâh salonu olduğunu da hatırlatan İl Müftüsü Poçanoğlu, “Nikâh, İslam’da ve Türk geleneklerinde önemli bir yere sahip. Nikâh, ailenin kurulmasında ve toplumun geleceğini oluşturmada ilk adımdır. Nikâhta birlik ve vahdet vardır. Nikâh; Toplumun yapı taşı, istiklal ve istikbalidir. Bunun için evlenecek çiftlerimiz, nikâhlarını müftülere yaptırmasını tavsiye ediyoruz. Burada kıyılan nikâhlarda, ailenin önemi, karı-kocanın birbirine karşı görevleri, aile yapısı, gibi konuları çiftlere en güzel şekilde anlatıyoruz. Dini kurallarımız gereği resmi nikâhla birlikte dini nikâhı kıymış oluyoruz. Müftülüklere, evlenecek tüm çiftlerimiz başvurabilir. Bizler de bu görevi yapmaktan, insanlara daha güzel bilgi vererek nikâhlarını kıymaktan onur duyarız” dedi.
KARABİBER: ÇİFTLERİMİZE İKİ SALONDA HİZMET VERİYORUZ
Konu ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Selçuklu İlçe Müftüsü Nusret Karabiler şu ana kadar 60 nikâh kıydıklarını ve Konya'da müftülerin nikâh kıymalarına her geçen gün talebin arttığını söyledi. Karabiber, Müftülere verilen bu yetki hem dini nikâh hem de resmi nikâhın bir arada kıyılması dolayısıyla vatandaşın işlerini kolaylaştırdığını söyleyerek vatandaşın talebini karşılamak ve insanları müftülüklerin nikâh kıymaya yönlendirmek için ellerinden gelen çabayı harcadığını ifade etti. Selçuklu Müftülüğünün yeni binasında 30-35 kişilik salonu, kalabalık olana ise 400 kişilik salonda hizmet verdiklerini söyleyen Karabiber, “Haftanın 5 günü müracaatın üzerinden nikâh kıyma işlemini gerçekleştiriyoruz. Resmi nikâhı burada kıydıktan sonra ayrı dini nikâh için hoca aramasına gerek yok, ikisini de buradan hallediyor. Dolayısıyla vatandaş bundan çok memnun. Hafta sonu ve akşamları da talep oluyor. Bizler de gidiyoruz ama hafta sonu ve akşamları genelde il müftümüz nikâh işlemleri için gidiyor. Biz de talepler oldukça değerlendiriyoruz. Hiçbir müftülük makbuz karşılığı da olsa para almıyor. Ancak devletin belirlediği evlilik cüzdanı parasını alıyor. O da nüfus müdürlüğüne bankaya yatırılarak alınıyor. Üstelik biz vatandaş ile nikâh öncesi evlilik hakkında istişareler yaparak bilgilendiriyoruz. Annelerimizin kızlarımızın çeyizlerine koyduğu özel kaplı Kur'anı Kerim ile Kadın ve Evlilik kitabı hediye ediyoruz. İki tane genç hayırlı bir yuva kuracaksa bunların nikâhlarını kıymak suretiyle bu hayırlı yolda dualarını da alıyor. Müftü olarak bizim de ahirete ihtiyacımız var ve bu hayırlı yolda gecemizi gündüzümüze katarak bu gençlerimize kuracağımız yuvada alacağımız dualar ile ahiretimize de azık hazırlıyoruz” dedi.
KÜTÜKÇÜ: ÇİFTLERİN DAHA BİLGİLİ EVLENMESİNİ SAĞLIYORUZ.
Meram Müftüsü Sabri Kütükçü ise, müftülerin nikah kıyma kararının çıkmasının ardından beklenen yoğunluğun olmadığını söyledi. Vatandaşların nikâh işlerinin halen belediyede yaptırmaya alışık olduğunu söyleyerek, “Müftülerin nikah kıyma kararının çıkmasının ardından Konya’da yoğunluk olacağını umuyorduk, fakat beklediğimiz olmadı. Burada daha çok dini nikâhlar, evlenecek çiftlerin akrabaları veya tanıdıkları hocalar tarafından kıyılıyor. Oysa müftülüklerde kıyılacak nikâhlarda resmi ve dini nikâh bir arada yapılıyor. Burada tek seferde iş bitiyor (resmi ve dini nikah) ve daha verimli olduğunu düşünüyorum. Çiftlerimiz isterlerse burada nikâhlarını kıydırıyor, isterlerse İl Müftülük binasındaki Nikah Salonu’nda kıydırabiliyorlar. Biz onların taleplerine göre hareket ediyoruz. Meram Müftülüğü olarak Çarşamba ve Perşembe günleri İl Müftülüğümüzün binasına randevu veriyoruz. Nikâhı kıyarken çiftlere; ailenin önemi, eşlerin birbirlerine görevi, Allah’ın evlilik ile emir ve yasaklarını, evlilik ikrarlarını hatırlatıyoruz. Çiftlerin nikâhlarını şahitler huzurunda kıyıyoruz. Ardından Kura’n-ı Kerim Tilaveti yapıyoruz. Bunun ardından da dini nikâh duasını yapıyoruz. Evlenen çiftlere, Kuran’ı Kerim hediye ediyoruz. Bunun yanında ailenin önemini anlatan kitap hediye ediyoruz. Çiftler, nikâhlarını müftülüklerde kıydırmalarını tavsiye ediyoruz. Burada çiftlere evliliğin önemi ve eşlerin birbirlerine karşı görevleri hatırlatarak hayırlı bir nikâh kıymış oluyoruz” şeklinde konuştu.
AKPINAR: SAYININ ARTMASINI İSTİYORUZ
Karatay İlçe Müftüsü Mehmet Akpınar ise, müftüler tarafından kıyılan nikahların yaygınlaşması gerektiğini söyledi. Müftülerin, nikâh kıymak için çiftleri beklediğini hatırlatan Akpınar, “Müftülük olarak bizler, çiftlerin burada nikah kıydırmalarını önemsiyoruz. Bunun için özellikle genç çiftlere müftülüklere gitmeleri konusunda tavsiyede bulunuyoruz. Müftülükler tarafından kıyılan nikâhlarda, çiftlerle birebir konuşuyoruz. Çiftlere, ailenin önemini anlatıyoruz. Karatay Müftülüğü olarak şimdiye kadar 21 nikah kıydık. Bu sayının artmasını istiyoruz. Vatandaşlarımız, müftülüklerde kıyılan nikahların önemini anladıkça yoğunluğun olacağını tahmin ediyoruz. Ayrıca gençlerimize Kur’an-ı Kerim ve Ailem isimli kitap seti hediye ediyoruz” diye konuştu. M. Ali Elmacı-Memleket
Nikâh İşlemleri İçin Gerekli Belgeler
1. Nüfus Cüzdanının Aslı ve Fotokopisi
2. Sağlık Raporu (Bu form müftülükte de hazırlanabilmektedir)
3. Vesikalık Fotoğraf (5’er Adet)
4. Evlenme Beyannamesi (Bu form müftülükte doldurulacaktır.)
5. Evlenme Ehliyet Belgesi (Bu form müftülükten alınabilmektedir)
6. Aile Cüzdanı Ücreti
Başvuruda Dikkat Edilecek Hususlar
1. Evlenecek çiftlerin Müftülüğümüze birlikte müracaat etmeleri gerekmektedir.
2. Çiftlerden en az birinin Müftülük hizmet sınırları içerisinde ikamet etmesi gerekmektedir. Müftülük hizmet bölgesi dışında oturduğu halde Müftülüğümüzde nikâh kıydırmak isteyen çiftler, ikamet ettikleri yerin Evlendirme Memurluğundan ikisi birlikte izin belgesi almaları durumunda nikâh işlemleri Müftülüğümüzde yapılabilecektir.
3. Çiftlerin her ikisinin de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması gerekmektedir. Eşlerden biri yabancı uyruklu ise evlendirme işlemi için Belediye Evlendirme Memurluğuna müracaatı gerekmektedir.
4. Evlenecek kişilerin birlikte başvuru yapması zorunludur. Ancak eşlerin noterden özel vekâlet vermesi durumunda vekillerinin müracaatı da kabul edilir.
5. Eksik evrakla müracaat kanun gereği kesinlikle kabul edilmez.
6. Evraklarda kazıntı ve silinti olmamalıdır. Tüm evraklarda kişiye ait bilgiler birebir aynı olmalıdır.
7. Tüm evraklar son altı ay içinde alınmış olmalıdır.
8. Önceki soyadını kullanmak isteyen kadınlar ilgili matbu evrakı müracaat sırasında Evlendirme Memuru önünde imzalayacaktır.
9. Mal ayrılığı talebi olanlar noterden aldıkları “Mal Rejim Sözleşmesi’ni veya talebini başvuruda iletmelidir.
10. 18 yaşını dolduranlar kendi iradeleri ile başvuru yapabilirler. 17 yaşını dolduranlar anne ve babasının bizzat müracaatı veya noterden alacakları anne-baba muvafakati ile 16 yaşını dolduranlar ise mahkeme kararı ile evlenebilir.
11. Kadın, boşandıktan veya dul kaldıktan 300 gün sonra evlenebilirler, boşandıktan veya dul kaldıktan sonraki 300 gün içinde evlenmek isteyen kadın, mahkemeden “İddet Kaldırma Kararı” getirmek zorundadır.
12. Nikâh saatinde 18 yaşını doldurmuş, yanında nüfus cüzdanları bulunan en az iki şahit hazır bulunmalıdır. Nikâh şahidi olabilmek için; reşit, ayırt edebilme gücüne sahip olmak ve şahitliğini yaptığı kişiyi tanımak şarttır.